Dovolená je za dveřmi. Zkontrolovali jste si, zda máte platný pas?

Vysněná dovolená může začít hororově. A to v okamžiku, když zjistíte, že skončila platnost vašeho cestovního dokladu a do odjezdu na dovolenou zbývá už jen několik dní. Co v tom případě dělat?

Dovolená je za dveřmi. Zkontrolovali jste si, zda máte platný pas?

Úřady od začátku letošního roku přestaly vydávat tzv. rychlopasy, které bylo možno vyřídit do 24 hodin. Všechny cestovní doklady, a to občanský průkaz či cestovní pas, musí být pro výjezd za hranice opatřeny strojově čitelnými údaji, s nosičem dat s biometrickými údaji. Úřady jejich vytištění mohou na požádání zajistit do šesti pracovních dnů. Tento zrychlený režim ovšem něco stojí. Osoba starší 15 let zaplatí za rychlé vydání nového pasu 4000 korun, pas pro děti do 15 let přijde na 2000 korun. Dovolená se tak může v případě prošlých cestovních dokladů pořádně prodražit.

Běžná doba, kterou úřady mají na zhotovení nového cestovního dokladu, je 30 dní. Pokud tedy zjistíte včas, že váš pas už neplatí, zaplatíte za nový pas 200 korun, u dětí pak stokorunu.

Vyjet můžete jen s občankou
Plánujete-li cestu do některé ze zemí Evropské unie, anebo států Schengenského prostoru, stačí vám pro překročení hranice občanský průkaz. Využít ho lze i ke vstupu například na území Albánie, Bosny a Hercegoviny, Černé hory, Islandu, Norska nebo třeba Švýcarska. Jenže úplně na to spoléhat nelze. Pozor si musíte dát zejména u dětí. Rozhodně už dnes nestačí mít děti zapsány ve svém občanském průkazu. Například do nejoblíbenější prázdninové destinace – Chorvatska – doporučujeme vyřídit si dětský pas, anebo občanský průkaz se strojově čitelnými údaji. Chorvatští celníci bývají někdy nekompromisní a jakýkoliv nedostatek jen těžko na hranicích „okecáte“.

Právě u dětí bývá problém s prošlými pasy nejčastější. Občanům do 15 let se totiž vydávají pasy s platností pouze na pět let (od 15ti výše je to pak na 10 let).

A kde vlastně nový pas pořídíte?
V České republice u kteréhokoliv obecního úřadu s rozšířenou působností, v hlavním městě Praze u úřadu městské části Praha 1 až 22. V posledních týdnech se právě kvůli novým pasům tvoří na úřadech velké fronty. Řada úřadů, jako například Úřad Městské části Praha 16, nabízí občanům možnost on-line rezervace termínu pro vyřízení nového cestovního dokladu.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit