Nová radotínská lávka se podobá mostu Millennium Bridge v Londýně

Ještě letos začne stavba nové lávky pro pěší nad Berounkou. Potrvá dva roky a svými tvary připomene známý londýnský most. Radotín se konečně dočká náhrady za přemostění Berounky poškozené povodněmi v letech 2002 a 2013. Lávka navržená architektem Josefem Pleskotem slouží chodcům od roku 1994, kdy nahradila jednoduchý pontonový most. 

Nová radotínská lávka se podobá mostu Millennium Bridge v Londýně

Zatímco u dosluhujícího mostu zvítězil návrh připomínající plachtu lodě s vysokým sloupem umístěným na zbraslavské straně, který se v poslední fázi projektu snižoval tak, aby nebyl vyšší než radotínský kostel, nová lávka bude úplně jiná.

Studio architektů Anta vsadilo při přípravě nové radotínské dominanty na dva pilíře – jeden bude usazený do vody a druhý najde své místo na zbraslavském břehu. Podpěry dostanou tvar „Y“ a propojí je husté lanoví. Lávka nad Berounkou bude svými tvary připomínat londýnský most Millennium Bridge. Ten se pne nad Temží od roku 2000. Jeho délka je ve srovnání s menší radotínskou sourozenkyní téměř dvojnásobná.

„Nová lávka bude na radotínské straně vycházet prakticky ze stejného místa jako současná. Nevydá se však přímo na protější břeh, ale zamíří směrem doprava proti proudu, aby se na zbraslavské straně přímo napojila do ulice K Radotínu,“ říká radotínský starosta Karel Hanzlík.

Díky nové trase bude sloužit až do jejího otevření pěším a cyklistům stávající most. Ten se následně zbourá. Kdo bude přicházet k novému mostu od světelné křižovatky po ulici Václava Balého, naskytne se mu už z větší vzdálenosti od břehu pohled na zajímavou mostní konstrukci dlouhou 170 metrů. Stavba přijde na téměř 62 milionů korun a uhradí ji pražský magistrát.

Radotínská radnice plánuje, že celý prostor mezi kostelem, školou a dnešní radnicí směrem ke světelné křižovatce zvelebí. „Ulici chceme rozšířit, některé úseky náměstí dostanou novou dlažbu, změní se i systém parkování. Prostor okolo Místa u řeky hodláme i nadále využívat k pořádání koncertů a dalších tradičních radotínských akcí, jako jsou Havelské posvícení nebo masopust,“ uvádí Miroslav Knotek, místostarosta Radotína.

Místo u řeky spolu s přilehlým náměstím a kostelem svatého Petra a Pavla tak bude i v budoucnu sloužit jako centrum pravidelného setkávání obyvatel Radotína. Za pár let ho doplní nové moderní Centrum Radotín, které se chystá na pozemcích před panelovými domy a supermarketem Albert.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit