Glosa: Je to kachna, spoluobčané...

Na radotínský politický rybníček dosedla nová kachna. A začala pěkně čeřit vodu. Kachnu má ve svém znaku Radotínský kurýr, plátek, kterým začali loni na podzim krmit poštovní schránky opoziční zastupitelé.

Glosa: Je to kachna, spoluobčané...

Je celkem jedno, že jde o slepenec TOP09, Zelených, Lidovců a Pirátů, stejně jako může být jedno, z jaké politické strany vzejdou po volbách radní. Důležité je, aby to byly osobnosti s tahem na branku, s nápady, s vizí, s neutuchajícím a také nefalšovaným zájmem sloužit svým občanům – voličům.

Radnici Městské části Praha 16 vedou od roku 1990 zástupci ODS. Třicet let neměli konkurenci a poslední dvě volební období strana pod taktovkou Karla Hanzlíka získala v komunálních volbách více než 70 procent hlasů. Volební výsledek ojedinělý v celé republice. O čem to svědčí? O tom, že skoro dvě třetiny Radotíňáků jsou s prací radnice spokojeny.

Žijeme - naštěstí (a snad to ještě dlouho vydrží) - v demokracii, a jedním z jejích principů je politický pluralismus, tedy volná soutěž více rovnoprávných uchazečů o hlasy voličů. Je rozhodně dobře, že i v Radotíně se formují strany či hnutí, jejichž zástupci vyjadřují své názory na věci veřejné. Je už ovšem škoda, že právě v naší městské části současné opozici narostlo kachní peří.

V žurnalistickém žargonu je kachna výmysl, blud. Za novinářskou kachnu se tak označuje neověřená, senzační, skandální, často nepravdivá zpráva. A právě takovéto kachny vypouští i Radotínský kurýr. Ono to tak na českém politickém rybníčku bývá – kde chybí argumenty, nápady a strategie, dohání se to populismem, provokacemi a falší s nadějí, že se na tu návnadu přeci jen něco chytí. Jenže zlatá rybka to nikdy nebude.

Ve dvou vydáních Radotínského kurýra jsme se mohli například dočíst, že radní mlží, občany o ničem neinformují, stavební zakázky jsou bez soutěže, rozpočet městské části je ve ztrátě, starosta si chystá kancelář za sto melounů... Jsou to bludy, nesmysly, autoři textů to vědí, jenže své čtenáře potřebují něčím zaujmout. Zkrátka, kachna loví senzace s nadějí, že jí narostou orlí křídla.

Radotínská opozice svým jednáním a komunikací už teď ztrací kredit a pokud se něco nezmění, ztratí i příští voliče.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit