Průzkum: Úroveň gastronomie v Radotíně? Není nejhorší, ale…

Na hotovky a na pivo do Sokolovny, na hamburger na beach, na večeři do restaurace Pod lesem, na nedělní oběd do Lochkova. A na víno? To raději doma! Takové byly nejčastější odpovědi v naší anketě, jejíž cílem bylo zjistit, které restaurace v Radotíně jsou nejoblíbenější a proč.

Průzkum: Úroveň gastronomie v Radotíně? Není nejhorší, ale…

V Radotíně jsou téměř tři desítky restaurací a občerstvení nejrůznější kvality s celoročním či sezónním provozem. Nabídka je tedy poměrně vysoká, ovšem kvantita mnohdy pokulhává za kvalitou. V radotínských restauracích chybí kreativní kuchaři, kteří by oslnili zajímavým a kvalitně připraveným pokrmem. Na druhé straně je otázkou, zda si lidé gurmánské zážitky přejí a dokáží je ocenit opakovanou návštěvou.

Je to jen pár měsíců, co ukončila provoz restaurace Resto, která se snažila nabídnout jídla nad rámec klasické české kuchyně ve stylu vepřo-knedlo-zelo. Lidem tam chutnalo, přesto byla restaurace poloprázdná a nakonec musela kvůli malému počtu hostů zavřít. A podobně je na tom i nová restaurace Gourmet (sídlí v prostorách bývalé hospody U Kestřánků), která několik měsíců po otevření stále bojuje o přízeň. Podle respondentů, kteří se naší ankety zúčastnili, by nový impuls potřebovala také Restaurace Sokolovna. Ta sice patří k nejoblíbenějším gastro zařízením v naší městské části, nicméně její služby podle výsledků ankety stagnují. Lidé by doporučovali změnu stálého jídelníčku, ale i zlepšení kvality některých jídel. Například hamburgery, které byly svého času hitem této restaurace, bývají často přepečené až přesušené.

Jasnou "hamburgerovou stájí" je v současné době Beach Aréna Radotín. Tu označují mnozí jako příklad „zájmu o zákazníka“. Majitel baru přemýšlí o tom, co lidem chutná, neustále vylepšuje své služby i nabídku a z obyčejné dřevěné boudy s občerstvením vybudoval během tří let oblíbené místo pro zábavu i ukojení lačného žaludku. Podobně se snaží zaujmout neustálou změnou nabídky v restauraci Rozmarýn, která každý týden střídá světové kuchyně. Přesto anketa ukázala rozporuplné reakce. Některým lidem v Rozmarýnu chutná, podle jiných je kvalita jídla slabá především proto, že jídlům vařeným podle zahraničních či exotických receptů chybějí příslušné ingredience. Výsledkem jsou pak „počeštěné speciality zahraniční kuchyně.“

A co ještě vyšlo z naší ankety? Například to, že na dobrý nedělní oběd si lidé zajdou raději do sousedního Lochkova a na víno spíše někam do centra Prahy. Podle respondentů či respondentek ankety je nabídka vín ve všech radotínských podnicích velmi slabá. A tak si mnozí raději koupí víno v některé z radotínských vinoték. Vybrané odpovědi účastníků ankety jsou pod jednotlivými otázkami, které jsme respondentům položili. Jsou to nejtypičtější odpovědi, které se často ve své podstatě shodovaly.

Jaká je vaše nejoblíbenější restaurace v Radotíně a proč?
Určitě Sokolovna. Točí tam nejlepší pivo, bývá tam dobrá atmosféra, hlavně v letních měsících to tam žije. Ale už bych si představoval nový jídelníček. Z toho stálého si po těch letech už moc nevyberu, takže když už tam jdu na jídlo, tak na nějakou hotovku.

V Radotíně je to Sokolovna, ale úplně nejradši se přehoupnu přes kopec do Lochkovského pivovaru. Tam mi chutná všechno - v létě se tam po kole stavujeme na „trtek“ – rychlovku k pivu, chodíme na slavnostní večeře, jejich pivní speciály jsou výborné a mají i prima obsluhu. Pivo prodávají i v petkách, někdy si ho kupujeme i domů.      

Chodím do hospody Na Růžku. Levné pivo i rum, pohoda, klid.

Gourmet, příjemné prostředí, výborné jídlo

Jednoznačně Rozmarýn.

V jaké restauraci podle vás vaří nejlepší hotovky?
V nádražní hospodě. Být tam přes den a chtěl bych hotovku, nejdřív půjdu tam.

V Sokolovně chutnají hotovky nejlépe, byť zlepšovat se dá vždy všechno. Na hotovky jezdím nejraději do Sokolovny nebo Na Lochkov. A také do fastfoodů - mezi těmi mám nejraději Bustan Kebab u nádraží a nedalekou Lunu.  

V Gourmetu mi moc chutnalo. Ale člověk se tam hůř cítí, když je tam úplně prázdno.

V Sokolovně.

Na Viničkách.

V jaké restauraci mají podle vás nejlepšího kuchaře?
S kuchaři to v Radotíně není moc slavné, ale v současné době asi Pod lesem.

V Rozmarýnu. Jejich nabídka je zajímavá a jídlo opravdu chutné.

Pod lesem, kam si rádi jednou za čas zajdeme na večeři.

V Gourmetu.

Tomáš Stehlík v Lochkovském pivovaru. Dříve vařil v Budha Baru, v jedné z nejdražších pražských restaurací. A je to znát, jeho jídlo má nápad.

V jaké restauraci mají podle vás nejlepší obsluhu?
Sokolovna, ale záleží na směně. A po tom co odešel ten mladý blonďák se tam nějak potácejí, hledají, ale nenacházejí. Už prý vypsali i odměnu za nalezení dobrého „pingla“, tak jim i nám držím palce.

Líbí se mi usměvavá obsluha v Rozmarýnu.  

Než jsem více poznala číšníky v Sokolovně, bála jsem se jich. Ale už jsem si zvykla a jsou v pohodě. Děti se bojí pořád, protože se podle nich stále mračí.

Máte nějaké konkrétní oblíbené jídlo, na které chodíte do některé z radotínských restaurací?
Burger na beachi, i když domácí ostrý sauce jim moc nejde. Snad jim vydrží kvalita (cena stoupla tuším o 20 Kč, tak by snad kvalita zůstat mohla).

Sokolský salát. Není to nejzdravější salát na světě, ale za to je vždycky moc dobrý.

Kebab.

Rádi chodíme na svíčkovou a ovocné knedlíky do restaurace Na Viničkách.

Burger na volejbalových kurtech nemá chybu.

Obecně mi chybí širší nabídka pokrmů z hovězího masa. A tak pravidelně čekám, až se v Sokolovně objeví v polední nabídce hovězí a vyrážím. Taky si alespoň jednou týdně dám k obědu telecí kebab.  

V jaké restauraci mají podle vás nejlepší pivo?
okolovna. O Plzeň se starají moc dobře. I když někdy tam chybí ta míra…

Plzeň v Sokolovně a Lochkovské speciály.

Kácov Pod lesem.

V jaké restauraci mají podle vás nejlepší víno?
Nikde.

Ještě jsem se nesetkala v žádné radotínské restauraci s chutným vínem.

Na víno se do restaurace v Radotíně jít nedá. Raději si koupím víno ve vinotéce, v restauracích vínu nerozumí.

Do jaké restaurace byste šli s rodinou na nedělní oběd?
Ještě před rokem klidně i do Sokolovny, ale poslední dobou mi přijde, že ze stagnace přechází  kuchyně přes absenci nápadů až k čím dál častějším problémům s nevyrovnaností kvality jídel. Stálý jídelní lístek by zoufale potřeboval změnu. Burger, který je bohužel čím dál horší (totální fiasko při týdnech burgerů – to má Beach za půlku výražně lepší a neusuší až nespálí je).

Do Rozmarýnu. Tam si vybere celá rodina. Děi si dají pizzu, dospělí v bohaté nabídce vždy něco najdou. A vaří slušně.

Do Lochkovského pivovaru.  

Co vám v radotínských restauracích chybí?
“Pivní pochoutky” jako tláča, hermoš, matjesy. V létě je možná dát si je U Ondřeje a u občerstvení na tenisových kurtech, ale v jiných hospodách mi chybí.

Postrádám tankové pivo, nabídku malých pivovarů, kvalitní italskou kuchyni, gastro trendy.

Kvalitní asijská kuchyně, nemám na mysli jednoduché čínské pokrmy, jaké nabízí většina asijských bister a restaurací. Možná by radotínští obyvatelé původem z Vietnamu mohli zapřemýšlet o kvalitní restauraci, kde by nabízeli svá skvělá jídla.

V Radotíně mi chybí dobrý bar nebo vinárna (typu La Fontana v Dobřichovicích), kam bych si šla večer sednout s kamarádkou, když nechceme jít na pivo. V létě musíme jezdit (na kolech) na prosecco nebo Aperol Spritz až do Dobřichovic.  

Která z restaurací vás v poslední době zklamala a proč?
Resto tím, že to zabalilo. Ale za to si můžeme sami, když jsme tam málo chodili.

Sokolovna v poslední době absencí nápadů a zhoršenou kvalitou jídel. Jakoby to ty kuchaře už nebavilo, to je velká škoda.

Rozmarýn. Lidi jej chválí, ale pořád nevím proč. Vařit mexickou, asijskou, italskou kuchyni se nelze bez typických ingrediencí. Snad řízek nezkazí…

Rozmarýn. Jídlo tam je vždy totálně přesolené.

Pod lesem. Pivo je tam nechutné.

Gourmet mne zklamal. Ze tří jídel, které jsme si vybrali z jídelního lístku dvě neměli. Ani obsluha nebyla valná.

Jak mám Bustan Kebab rád, tak mě už vícekrát zklamal jejich rozvoz jídel. Posledně jsem čekal 75 minut a poté jsem už potřeboval odjet. Slečna z rozvozu se divila, že jsem na ni nepočkal. Jednou jsem byla v Rozmarýnu a nemám důvod tam jít znovu.      

 

V tématu budeme pokračovat, příště vám přineseme ohlasy majitelů restaurací.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit