Vaříme s Pinií: Cizrna na paprice

I zapřísáhlí odpůrci zdravé stravy by si na tomto jídle pochutnali. A navíc by svému tělu dodali slušnou dávku vitamínů (obsah železa je vyšší než u jiných luštěnin) a minerálních látek. Vyzkoušejte recept z cizrny.

Vaříme s Pinií: Cizrna na paprice

Budete potřebovat:
3 plechovky cizrny nebo cca 600 gr sušené cizrny
2 velké cibule
1 a 1/2 lžíce kvalitní sladké papriky
asi 1/2 litru zeleninového vývaru nebo vody s kvalitním zeleninovým bujónem.
2 větší pórky, omyté a nakrájené na šikmé proužky
cca 250 ml rostlinné nebo ořechové smetany (doporučuji např. sojovou AlproSoya nebo ovesnou Oatly)
1 citrón
sezamový či olivový olej
pepř a sůl

Postup:
Pokud používáte sušenou cizrnu propláchněte ji a přes noc (či na 5 - 10 hodin) namočte. Poté ji slijte, znovu zalijte vodou a v hrnci přiveďte k varu. Vařte asi 1,5 hodiny do měkka. Pokud jste stejně jako já líní a používáte cizrnu v plechovkách, stačí, když je umíte otevřit. Když máte uvařenou cizrnu nebo otevřené konzervy, můžete se pustit do vaření.
Cibuli nakrájejte na drobno a orestujte ji na oleji ve větším hrnci (cca 5 minut), poté přidejte papriku a restujte ještě minutu až dvě (ne moc dlouho, aby paprika nezhořkla). Zaljite 1/2 litrem vývaru - já ho připravuji tak, že dvě konzervy cizrny sliji do misky, do této tekutiny přidám vodu do požadovaného množství (1/2 litru) a přidám lžíci Alnatura bujónu. Nechte povařit do měkka. Mezitím obsah jedné plechovky cirzny včetně tekutiny rozmixujte do hladka tyčovým mixérem. Rozmixovaná cizrna poslouží jako super zahušťovadlo. Když je cibulka v hrnci měkká, rovněž ji spolu s vývarem rozmixujte tyčovým mixérem. Do hrnce přidejte rozmixovanou cizrnu i nerozmixované luštěniny a nakrájený pórek. Opět přiveďte k varu a na mírném plameni vařte dokud pórek nezměkne. Poté sejměte z ohně, vmíchejte rostlinnou smetanu a šťávu z půlky citrónu. Ochutnejte a dochuťte další citrónovou šťávou, pepřem, solí, příp. špetkou sladké papriky.

V Pinii seženete:
cizrnu jak sušenou tak v plechovce
sladkou papriku
bujon
smetanu: sojovou, rýžovou i ovesnou
sezamový i olivový olej
pepř i sůl

Veděli jste to?

  • Cizrnu lze použít v prevenci i terapii civilizačních onemocnění (od kardiovaskulárních chorob a snižování cholesterolu přes obezitu, zácpu až po rakovinu tlustého střeva).
  • Cizrna udržuje jemnou a pevnou pokožku.
  • Je výborným zdrojem rostlinných bílkovin.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit