Na štědrovečerním stole zpravidla nesmí chybět bramborový salát. Co ale může chybět v bramborovém salátu? Majonéza! Zde je recept na zdravý salát, který se hodí k rybě i jiným masům.
Ingredience na salát:
brambory
kyselé okurky
1 velká cibule
mrkev
brokolice
cuketa
uzené tofu (i jiné druhy koupíte v Pinii)
vámi vybrané koření
petržel na dozdobení
Ingredience na výrobu sojonézy:
olej
sůl
rostlinné mléko (lépe bez přidaného cukru, např. provamel Soya Natural) - koupíte v Pinii
Poměr mléka a oleje je přibližně 1:1. Pokud chceme, aby sojonéza byla trochu hustší, zvětšíme podíl oleje.
Návod na přípravu:
Neoloupané celé brambory a mrkev přidáme do hrnce a vaříme, dokud obě ingredience nezměknou. Po vyjmutí brambor z hrnce ručně odstraníme slupky a nakrájíme na kostičky nebo můžeme použít kráječ s mřížkami. Uvařenou mrkev, kyselé okurky, cibuli, brokolici, cuketu a uzené tofu nakrájíme na drobné kousky. Vše smícháme ve velké míse.
Nyní přejdeme k výrobě sojonézy. Připravíme si jakýkoliv druh mixéru. Přidáme rostlinné mléko, olej a okořeníme. Doporučujeme sojonézu dochutit pouze solí, ale můžeme přidat i jiná koření. Vše promixujeme a přidáváme mléko či olej dle požadované hustoty. Sojonézu přidáme do mísy s nakrájenými ingrediencemi a vše promícháme. Nakonec salát okořeníme. Posledním krokem je ozdobení salátu, aby na jídelním stole více lahodil našemu oku.