Vaříme s Pinií: Vosí hnízda trochu jinak

Vánoční svátky bývají často utrpením pro ty, kdož si nemohou ze zdravotních důvodů dovolit pojídat sladké cukroví, anebo výrobky obsahující mléko. Dnes je ale možné připravit chutné cukrovinky zdravě. Například oblíbená vosí hnízda si mohou dopřát i lidé s laktózovou intolerancí.

Vaříme s Pinií: Vosí hnízda trochu jinak

Ingredience na těsto:
sušenky Lotus 250g
cukr moučka 130g
sójové mléko dvě lžíce (koupíte v Pinii)
kakao dvě a půl lžíce    
rostlinný tuk 50g (alsan - koupíte v Pinii)
rum

Postup na přípravu těsta
Sušenky nadrtíme na malé drobečky. Poté přidáme 50g rostlinného tuku (před používáním vyndáme z lednice, aby změklo), 2 a půl lžíce kakaa, 130 g cukru, dvě lžíce sójového mléka a nakonec tři lžíce rumu. Vše smícháme a vytvoříme tuhé těsto. Vezmeme si formičku na úl a dovnitř vsypeme třtinový či moučkový cukr, který po vyjmutí úlu z formy, bude splňovat funkci ozdoby. Do formy přidáme těsto a koncem vařečky vyhloubíme ďolíček, do kterého následně vlijeme pudink (můžeme si pomoci cukrářským sáčkem). Pak už stačí jen přidat spodek (my jsme použili linecké těsto, né vajíčka. Vejce obsahují vysoký podíl cholesterolu- zvláště ve žloutku) do spodu cukroví a vyjmout úl z formičky.

Ingredience na náplň:
vanilkový puding
sójové mléko 450- 460 ml
dvě lžíce rumu
tři lžíce třtinového cukru
40g rostlinného tuku

Postup k náplni
Na každém balení pudinku je napsáno požadované množství mléka, které by mělo být smícháno s práškem. My však musíme dát méně kvůli větší hustotě. Dále přidáme rostlinný tuk, cukr a rum. Dáme vařit a následně pudink zchladíme v ledničce.

Věděli jste to?
Sójové mléko je nutričně vyvážený nápoj z vybraných sójových bobů obsahujících mnoho cenných minerálů a vitamínů. Obsahem bílkovin (obsahuje osm základních esenciálních aminokyselin ), snadnou stravitelností a obsahem mastných nenasycených kyselin (které přispívají ke snižování hladiny cholesterolu) je sójové mléko vhodným a chutným doplňkem výživy lidí ve všech věkových kategoriích. Hlavním přínosem nahrazení kravského mléka mlékem sójovým může být odstranění problémů se zácpou, ke které dochází při zvýšené (anebo u některých citlivějších osob i při běžné) konzumaci kravského mléka. V případech alergických reakcí na kravské mléko přináší jeho úplná náhrada mlékem sójovým často okamžité odstranění příznaků této alergie. Zvýšený obsah lecitinu, železa, vitamínu B1 (thiaminu) a B3 (niacinu), neobsahuje laktózu, cholesterol a není znečištěné viry, baktériemi, pesticidy a antibiotiky – to jsou další klady, které přináší nahrazení kravského mléka mlékem sójovým.

 

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit