Vaříme s Pínií: Řepové placičky s chia semínky

Žijete Radotínem? A žijete zdravě? Pokud se o to alespoň pokoušíte, máme pro vás dobrou zprávu. Na tomto místě budete nacházet recepty ze zdravých potravin, které z větší části můžete pořídit v radotínské prodejně Pinia. Prvním našim společným receptem jsou řepové placičky s chia semínky.

Vaříme s Pínií: Řepové placičky s chia semínky

Ingredience (na cca 8-12 ks - dle velikosti):

cca 1/2 kg syrové červené řepy
3 lžíce kvalitní sojové omáčky
3 lžíce chia semínek
1 hrnek vlažné vody
4 lžíce slunečnicových semínek
1 hrnek pohankové mouky (pokud nemáme, můžeme nahradit hladkou pšeničnou, nevadí-li nám lepek)
1 stonek čerstvého rozmarýnu (případně 1-2 lžičky sušeného)
2-4 stroužky česneku
rostlinný olej na smažení

Postup
Do misky nasypeme chia semínka a zalijeme hrnkem vlažné vody. Raději přilíváme postupně, vždy promícháme. Chia semínka dokážou pojmout až desetinásobek vody, tak je necháme min.10 minut bobtnat a párkrát hmotu promícháme. Jde nám o to získat lepivou hmotu, která karbanátky spojí bez nutnosti použití vajíčka, kterým to jde pochopitelně nahradit.
Mezitím si oškrábáme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, nebo v robotu a dáme do jiné, větší mísy. Přidáme mouku, utřený česnek a sojovou omáčku a drobně nasekané lístky rozmarýnu (případně vsypeme sušený). Přisypeme slunečnicová semínka. Směs pečlivě promícháme, abychom získali husté těsto. Rozpálíme v pánvi dostatečné množství oleje (na dva prsty) a do rozpáleného oleje vkládáme placičky, které z těsta tvarujeme mokrýma rukama. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme nejlépe na papírovou utěrku, abychom odsáli přebytečný tuk.

V Pinii z receptu koupíte:

Chia semínka
Slunečnicová semínka
Sojové omáčky
Pohankovou mouku

Věděli jste to?

Chia semínka jsou olejnatá semena šalvěje španělské. Tato semena jsou zdrojem minerálů, bílkovin, vlákniny a omega-3 mastných kyselin, které brání nedostatku živin v těle, při zvýšené fyzické aktivity a stresu. Čio semena, díky svým sytícím schopnostem, přirozeným způsobem zvyšují objem potravy bez dodatečné energie. Semena chia obsahují 5 krát více vápníku než mléko 3 krát více železa než špenát a 15 krát více hořčíku než brokolice.
Pohanková mouka je bohatá na vitaminy B, fosfor, vápník, železo a rutin. Jsou vhodnou surovinou pro celiaky, ale i pro všechny, kdo se rádi stravují.

 

Vařit s námi můžete i vy! Stačí se zaregistrovat a můžete vkládat své recepty, ale i články či jiné příspěvky. Žijeme Radotínem stejně jako vy!

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit