Svěrák s Uhlířem těší svými písněmi už padesát let

Bylo to v roce 1967, kdy se Zdeněk Svěrák seznámil s Jaroslavem Uhlířem v Českém rozhlase. Tehdy Svěrák požádal Uhlíře, aby mu složil hudbu k jeho textu s názvem Strašidýlko Emílek. Od té doby společně napsali přes 400 písní. Mnohé z nich se staly hity a zpívají si je už tři generace.

Svěrák s Uhlířem těší svými písněmi už padesát let

Právě na výročí založení Československa oslavili Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř 50 let společné práce v pražské O2 Aréně v programu nazvaném Trvalky. Jejich písničky si přišlo zazpívat přes 15 tisíc lidí. Programem, který natáčela Česká televize, provázela vtipně herecká dvojice Pavel Liška a Barbora Poláková. Na pódiu doprovázel oba mistry dívčí sbor a před pódiem tančily děti.

Písničky Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka jsme si s chutí zazpívali i my, tedy já s ženou a dětmi, které na písních těchto mistrů vyrostly. Název programu přesně vystihuje to, jak jsou písně dvojice Svěrák-Uhlíř nesmrtelné. Celá hala zavzpomínala například na písně z pohádek Ať žijí duchové, Princové jsou na draka či Lotrando a Zubejda. Na řadu přišly i hity Není nutno, Dělání, Severní vítr, Stromy, Krávy.

Při závěrečném dlouhotrvajícím aplausu vestoje Zdeněk Svěrák dojatým hlasem poděkoval divákům a vyjádřil se i k výročí 28. října.

"Bojím se o tuto zemi. Český národ ztratil rozum, což jsme viděli minulý týden," narážel na výsledky voleb. Lidé spontánně tleskali...

Děkuji pánům Svěrákovi a Uhlířovi za krásné odpoledne.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit