Rak a Rak: Otec a syn zahrají na kytary společně

V klášteře sv. Anežky České se 26. října uskuteční koncert dvou českých kytarových mágů, Štěpána a Jana-Matěje Raka. Otec a syn si pro společný koncert vybrali pestrý repertoár, zahrnující skladby J. S. Bacha, Bedřicha Smetany, Jaroslava Ježka, ale také vlastní tvorbu Štěpána Raka.

Rak a Rak: Otec a syn zahrají na kytary společně

Štěpán Rak není pouze otcem dalšího vynikajícího kytaristy, jakým je Jan-Matěj, ale také otcem skvělých kytarových skladeb a originálních hudebních projektů, mezi něž patří třeba KYTAROTERAPIE, kde našla své uplatnění dokonce i kamenná kytara z dílny sochaře Jana Řeřichy. Je dále otcem pětiprstové techniky hry na kytaru, a vůbec vysokoškolského vzdělávání v oboru kytarové hry v České republice. Byl to totiž právě on, kdo na HAMU tento obor v osmdesátých letech založil a komu byl v roce 2000 udělen první český titul profesora hry na kytaru.  

Není divu, že Jan-Matěj Rak vyrůstal s kytarou v ruce. Nebyl však zpočátku nadšen do klasické hudby jako jeho otec. Dokud se poprvé nesetkal s hudbou Jaroslava Ježka, volil spíše dráhu písničkáře a lidovější žánry jako rock'n'roll, mississippské blues a židovskou či romskou lidovou hudbu. Hudba Jaroslava Ježka ho však nadchla natolik, že se pustil do dalšího objevování kytarového repertoáru a technického zdokonalování, až se ocitá zpět vedle svého otce a hraje tento společný program.  

Koncert je součástí komorní řady FOK s názvem Obrazy a hudba, který je pořádán ve spolupráci s Národní galerií v Praze. Na začátku koncertu se můžete těšit na přednášku kurátorky Andrey Steckerové k promítanému obrazu Zahradní slavnost Franze Christopha Jannecka. Vstupenka na koncert opravňuje návštěvníky ke zvýhodněnému vstupu do Národní galerie. Koncertem končí možnost zakoupení abonmá na tuto řadu FOK (OH), v rámci níž vystoupí také Bohemia Saxophone Quartet, Ladislav Horák s Petrem Nouzovským nebo Zuzana Lapčíková.

Netřeba připomínat, že oba umělci jsou právě z Radotína...

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit