Zelený Rak aneb Radotín si zaslouží lepší opozici

Zelený Raoul, komiksová postava mimozemšťana, už léta vtipně glosuje dění na české politické scéně v časopise Reflex. V Radotíně máme také glosátora - Zeleného Raka.

Zelený Rak aneb Radotín si zaslouží lepší opozici

Jan-Matěj Rak je lídrem uskupení Společně pro Radotín a Martin Zelený velí Pirátům. Oba se teď budou snažit v komunálních volbách sesadit ze starostenského křesla Karla Hanzlíka.

Humor Zeleného Raoula je poměrně břitký, ten Zeleného Raka veskrze plytký. Rakovi se v Radotíně pranic nelíbí. Je zpátečník, všechno je podle něj špatně: radní bezradní, hospodaření nehospodárné, zeleň málo zelená, vzduch neokysličený.   

Asi žijeme na jiném místě než Zelený Rak, který záměrně nechce vidět věci tak, jak opravdu jsou.

Je jasné, že opozice nebude chválit, co se současnému vedení radnice za ta léta podařilo. Pokud ale její lídři opravdu usilují o radotínské kormidlo, měli by ukázat jasný směr, kudy a jak jachtu vést, aby se brzy nestala potápějící se bárkou. Vedle věčné (kdyby aspoň věcné) kritiky přinést řešení. Místo jízlivosti předvést schopnosti. Schovat úsměšky a vytáhnout vize. Komunální politika není o sbírání lajků na sociálních sítích, ale především o zodpovědnosti. A ta opozičníkům chybí.

Stejně tak jim chybí opravdu lákavý program. Aby zaujal, měl by být lepší než ten, co v Radotíně léta funguje. Plány opozičních uskupení nejenže nic světoborného nepřinášejí, ale kupodivu se v mnohém shodují s jimi kritizovaným programem ODS. Například prý rovněž chtějí vyrovnaný rozpočet (jen si ho potřebují rozkliknout), také hodlají stavět nové byty pro potřebné profese (jen budou asi z hlíny, neb beton jim dlouhodobě nevoní), též chtějí podzemní parkoviště (jen o pět metrů vedle), ale nadzemní ne (jak přízemní!). Nový autobusový terminál, solární panely na veřejných budovách či revitalizovaný potok – zase shoda. A tak z programů „Společně s piráty“ ční hlavně veřejná pítka, mlžidla (čtete správně), místo pro piknik, veřejné ohniště nebo psí hřiště (jak dojemné, haf!).

Proklamovaná hesla jako „Radotín si zaslouží rozkvést, Radotín si zaslouží lepší prostředí pro život či Radotín si zaslouží kvalitnější veřejný prostor“ by se dala nahradit konstatováním: „Radotín si zaslouží schopnější opozici!“ (Kvalitní opozice totiž prospívá i těm, kdož jsou v danou dobu na radnici, a následně občanům).

Písničky na facebooku či kurýří malůvky a hry (volby nejsou pro děti) k řešení věcí veřejných nestačí. Naopak, jen to dokazuje, že současná opozice není na řízení úřadu a převzetí zodpovědnosti za devět tisíc Radotíňáků zralá. Tak proč se nechat opíjet opozičním rohlíkem, když si můžeme nalít čistého vína.

V Radotíně se žije dobře. Aby to tak zůstalo, stačí volit rozumem a vsadit na to, co dosud funguje.

 

 

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit