V Radotíně odstartoval turnaj Yama Open

Do pražského Radotína se sjeli nejlepší kopáči z Evropy, aby změřili síly na prestižním turnaji Yama Open. Krumpáče, sbíječky, lopaty a bagry už obsadily většinu ulic Prahy 16.

V Radotíně odstartoval turnaj Yama Open

„Je to pro nás čest, že můžeme na našem území přivítat špičkové kopáče a bagristy starého kontinentu a že Radotín dostal přednost v pořadatelství turnaje před zvažovanou Bukureští, která je kolébkou tohoto sportu," těší radotínského starostu Karla Hanzlíka.

Radotínští fanoušci si turnaj rozhodně užijí. Zatímco například fotbalový šampionát trvá měsíc, Yama Open je osmkrát delší. Nejdříve se v šesti základních skupinách utkají čtyři týmy z jednotlivých zemí, do finálových klání pak postupují první dvě mužstva. Soutěží se ve čtyřech kategoriích – speedy (výkop na čas), deepy (kopání do hloubky), pretty (nejkrásnější výkop) a unexpectedly, což je královská disciplína, která spočívá ve výkopu hluboké jámy na předem utajeném místě, kdy porota boduje kromě rychlosti a hloubky výkopu i kreativitu při výběru lokality. Nejvíce bodů v této kategorii zpravidla získává tým, který vykope jámu tam, kde by to opravdu nikdo nečekal. Vítězné dílo je pak označeno jako Jáma lvová.

„Vypadá to, že v Radotíně bude mít Yama Open ještě větší odezvu než například boxlakrosový Frank Menschner Cup. Kopáčský turnaj je teprve ve své třetině a už se o něm všude mluví," říká radotínský místostarosta a sokolský starosta Miroslav Knotek.

Unikátní na Yama Open je skutečnost, že se v rámci turnaj pořádá i celá řada doprovodných akcí, a to včetně soutěží pro diváky jako Dlouhý skok, Zamazaná bota či Nevrlý volant. Vítězové všech diváckých soutěží budou vyhlášeni po skončení turnaje místním rozhlasem.

Mediálním partnerem turnaje Yama Open, jehož favoritem je tým Ukrajiny, se stal občasník Radotínský kurýr. Ten podle vydavatele a opozičního zastupitele Matěje Pomahače chystá sérii exkluzivních reportáží. „Jsme nadšeni, už to vypadalo, že nebudeme mít o čem psát. Hledali jsme nejrůznější díry, hlavně v radotínském rozpočtu, ale nikde nic. Díky tomuto turnaji už chystáme speciální vydání,“ uvedl.

Radost mají i učitelé dějepisu a přírodovědy, kteří mohou žákům názorně přiblížit, jak se v době mladého paleolitu lovili mamuti.  

Tak sportu zdar a Yama Open zvlášť!

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit