Tip na výlet: Na Tetín po stezce sv. Ludmily

Nenáročný výlet, který se dá podniknout pěšky, na kole, s dětmi i bez, a to v jakékoli době, tedy i v této nouzové. Po cestě na vás dýchne kus historie a okouzlí krásné vyhlídky na Berounku.

Tip na výlet: Na Tetín po stezce sv. Ludmily

Stezka sv. Ludmily vede ze Srbska přes Tetín do Berouna. Na výlet se tedy dá z Radotína vyrazit bez auta. Z vlakové stanice Srbsko se vydáte po ulici Za vodou, přejdete koleje a začnete stoupat po ulici Na Kodě ke Kodským kaskádám. Zde se napojíte na modrou turistickou značku a půjdete po vrstevnici až do Tetína, kde se určitě nějaký čas zdržíte.

Něco málo z historie
Tetín je jednou z nejstarších českých vesnic, její historie spadá až do doby hradištní. Podle pověstí je název vesnice odvozen od Krokovy dcery Tety. Vesnici však daleko více „proslavila“ kněžna Ludmila. Ta díky manželskému svazku s prvním historicky doloženým přemyslovským knížetem Bořivojem stála u samých počátků konstituování českého státu a formování národů budoucí střední Evropy. Významnou roli sehrála také při výchově vnuka, budoucího knížete Václava, kdy kladla důraz na chlapcovo vzdělání.

15. září 921 byla z příkazu snachy Drahomíry zavražděna na tetínském hradišti. Písemné prameny uvádějí, že k tomu došlo nejspíše z politických a náboženských důvodů. Ludmila byla původně pohřbena na Tetíně. Roku 925 nechal kníže Václav přenést její ostatky do svatojiřské baziliky na Pražském hradě.

V 11. a 12. století zde bylo sídlo Tetínské župy, která spravovala celé Podbrdsko. V roce 1288 zde měl sídlo královský lovčí. Ke konci 13. století byl hrad přestavěn na sídlo přemyslovských levobočků. V roce 1321 hrad držel Štěpán z Tetína, který Tetín prodal císaři Karlu IV. Ten pak tetínské panství připojil ke Karlštejnu. Roku 1422 během husitských válek byl hrad zničen. V 16. století v obci Tetín psal  Kroniku českou Václav Hájek z Libočan, po němž je pojmenována místní základní škola.

Co můžete vidět v Tetíně dnes
Z tetínského hradu zbyly už opravdu jen zbytky, viditelné jsou pouze části hradiště. Ovšem i tak toto místo stojí za navštívení. V každé roční době jsou odtud krásné vyhlídky do okolí, zejména na koryto řeky Berounky. Kromě vyhlídek můžete navštívit (samozřejmě po uvolnění protipandemických opatření) románský kostel sv. Kateřiny Alexandrijské, založený kolem roku 1200, barokně přestavěný kostelík sv. Jana Nepomuckého, barokní tetínský zámek, anebo zdejší muzeum.

Maso a víno

Cílem výletu do Tetína však nemusí být jen památky a příroda, ale i prosté lidské potřeby jako je dobré jídlo a pití. Ve Velkostatku Tetín si mžete koupit vyzrálé hovězí maso z plemene Aberdeen angus z vlastního chovu, ale i zvěřinu z tamní obory. A stavit se můžete také v tetínské vinotéce.

Pokud jste spíše pivaři, vydržte. Stezka sv. Ludmily vede až do Berouna a právě na jejím konci – v blízkosti nádraží - si můžete zaskočit do Pivovaru Berounský medvěd.

Zbývá už jen dodat, že celá stezka je dlouhá 7,5 km. Tak pěkný výlet!

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit