Tip na cyklovýlet v době "kovidových" prázdnin: Z Radotína přes Řeporyje, Holyni a Prokopské údolí

Potřebujete "vyvenčit" své ratolesti a přemýšlíte o nějakém výletě v době koronavirových prázdnin? Tady je tip na cyklovýlet, který netradičně nevede podél Berounky. Část trasy je možné absolvovat i pěšky, zdá-li se vám, že na kolo je už zima.

Tip na cyklovýlet v době "kovidových" prázdnin:  Z Radotína přes Řeporyje, Holyni a Prokopské údolí

Jako výchozí bod trasy měřící 24 kilometrů, jsme určili zastávku busu Otěšínská. Na místo je možné dorazit autem, anebo vyšlápnout náročný kopec po ulici Strážovská (toto je rozhodně nejkrutější úsek celé cesty). Ať už dorazíte na místo jakkoli, vězte, že jste na nejvyšším bodě celé trasy a pak už se jen "vezete."

Tedy, do mírného kpce pojedete přes Lochkov až k přemostění silničního okruhu (na mapce bod 2). Poté jedete 2,3 km po pohodlné cyklostezce, až k silnici, vedoucí do Řeporyj. Na této komunikaci vás sice budou míjet auta, ale je tam dobrý výhled, děti školního věku tuto cestu zvládnou. Po dalších cca 2,5 km sjedete z kopce až na začátek Nučné stezky Dalejské údolí (na mapce bod 4). Jsme v přírodním parku a cestou míjíte skalní útesy, potok, staré mlýny. Místy lehce kamenitá cesta (opravdu jen místy, lidé tu jezdí s kočárky) dojedete až do Holyně k mostku přes Dalejský potok (bod č.5). Přejdete jej a možná chvíli, cca 200 metrů povedete kolo nejdřív do kopce a pak z kopce. Je jediné místo, kde asi děti budou muset na chviličku sesednout z kola. Odměnou vám však budou nádherné přírodní scenérie.

A to už se dostáváte z Dalajského do Prokopského údolí (bod č.6). Žízniví cyklisté se mohou osvěžit v Pivovaru Prokopák, kde je teď sice kvůli vládním opatřením zavřeno, ale z okénka podávají pivo, limo, i teplá jídla do krabičky.

Po občerststvení se vydáte dál Prokopským údolím až do Hlubočep,  a pak dál až pod Barrandovský most (od č.7), kde už se dostáváte na cyklostezku, která vás kolem Vltavy dovede až k Radotínskému přístavu, odtud dojede k Šárovu kolu (bod č.8) a pak už cestu jistě znáte...

Zkratky či alternativa pro pěší turisty
Pokud nechcete z Lochkova jet až do Řeporyj, dá se do Prokopského údolí dostat zkratou přes Slinevec a Holyni.

Pro pěší turisty a rodiny s menšími dětmi doporučujeme vyjet autobusem 120 do Slivence na zastávku K Holyni, odtud se pustit po ulici U sportoviště až k silnici do Barrandova, tu přejdete po přechodu (jsou tu semafory, tedy je to bezpečné) a spustíte se do Holyně až k mostku přes Dalejský potok. A pokračujete po trase, kterou jsme popsali přes Prokopské údolí do Hlubočep. A zde opět lze nasednout na bus 120 a dojet zpět do Radotína.

Mapu si můžete upravit dle vašich představ zde: https://mapy.cz/s/bapufecese

Tak ať se vám výlet - na kole či pěšky - vydaří!

mapa.png

 

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit