Tip na výlet: Astronomická věž pražského Klementina

Nevíte, jak zabavit děti poslední dny prázdnin? Vezměte je na prohlídku Klementina. Je časově nenáročná, bude bavit kluky i holky a odměnou jim budou nádherné výhledy na Prahu z Astronomické věže.

Tip na výlet: Astronomická věž pražského Klementina

Astronomická věž je součástí Klementina a dostanete se na ni v rámci komentovaných prohlídek, které se konají denně vždy od 10.00 nebo 17.00 hodin. Stojí to za to!

Klementinum s rozlohou kolem dvou hektarů je jedním z největších stavebních komplexů na světě. Prohlídka s průvodcem trvá asi padesát minut, během kterých se dozvíte ty nejzajímavější události z historie budovy.

Prohlídka zahrnuje Barokní knihovní sál, perlu mezi barokními knihovnami s překrásnou freskovou výzdobou a několika historicky cennými glóby. Nejvzácnějším exponátem, které Klementinum obsahuje, je originál Vyšehradského kodexu. Bohatě iluminovaný románský evangelistář, obsahující 108 pergamenových listů, vznikl v době korunovace Vratislava II. Při prohlídce je možné vidět a vyfotografovat si fascimile Vyšehradského kodexu (originál v hodnotě jedné miiardy korun je velmi dobře zabezpečen).

Milovníky astronomie zaujme Meridiánova síň, která byla dříve využívána pro přesné určování poledne. Celá místnost se díky otvoru vysoko ve zdi změnila v cameru obscuru a paprsek slunce, dopadající skrze otvor na strunu napnutou na podlaze, určoval pravé poledne. Struna je natažena přes celou místnost, při letním slunovratu paprsek světla dopadá na její jižní konec, při zimním slunovratu zase na severní konec. Poledne změřené v Meridiánové síni bylo od roku 1842 doprovázeno máváním praporu z ochozu věže, od roku 1891 pak ještě výstřelem z děla. Poslední polední znamení bylo zaznamenáno v roce 1928.

A na závěr prohlídky vystoupáte na Astronomickou věž, která je vysoká 68 metrů a je z ní nádherný výhled na historické centrum Prahy do všech světových stran.

Vstupenky na prohlídku si můžete rezervovat on-line zde: https://www.klementinum.com/koupit-vstupenku/

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit