Náš tip: Cyklobusem do Kytína a přes Skalku, Černolice a Všenory do Radotína

Už vás nebaví jezdit po často přeplněné cyklostezce kolem Berounky do Černošic? Máme pro vás tip na cyklovýlet, který zvládnou i rodiny s menšími dětmi. Na trase totiž můžete využít cyklobus z Dobřichovic do Kytína, který kola i vás převeze přes nejtěžší úsek trasy z Radotína do Kytína, přes Skalku, Černolice, Všenory a zpět do Radotína.

Náš tip: Cyklobusem do Kytína a přes Skalku, Černolice a Všenory do Radotína

Ta trasa se hodí pro zdatné cyklisty, ale i ty rekreační, či rodiny s dětmi. Záleží na tom, zda si na části trasy vypomůžete vlakem a cyklobusem.

Nejdříve to nejdůležitější. Cyklobus z Dobřichovic (kam můžete dojet vlakem) do Kytína jezdí jen v sobotu a v neděli, a to v časech 8.45, 10.45, 12.45, 14.45. Zastávka busu je hned u vlakového nádraží v Dobřichovicích, kam dojedete buď na kole, anebo vlakem.

Cyklobus vás pohodlně i s koly vyveze za 25 minut do Kytína, kde zastaví na hezké návsi v blízkosti restaurace Pivovar Kytín. Jeho návštěvu rozhodně doporučujeme. Vaří tu nejen výborná jídla, ale i vlastní pivo z českého chmele, spodně či svrchně kvašené. Stejně skvělá jako pivko je i obsluha. I plnou hospodu zvládá personál obsloužit rychle a s úsměvem. Ale nezapomeňme, že jedete na cyklovýlet...

Poté, co se posilníte, vyrazíte hned od hospody po ulici Do kouta k rozcestníku Červený kříž. Je to úsek cca 3 km dlouhý, do mírného kopce, který zvládnout na lehčí převod i děti. A je to v podstatě i jediné stoupání z celé trasy. Od Červeného kříže se vydáte po cyklostezce č. 8129 směrem na Skalku. Cesta je pohodlná, s jemným štěrkem a téměř po celou dobu zastíněná lesem.

Poutní místo Skalka, které je vzdáleno z Kytína cca 5 km, si rozhodně nenechejte ujít. Z cyklostezky sice krátce sjedete (asi půl kilometru), ale tato odbočka stojí za to. Budete se moci pokochat nádherným výhledem do údolí na Mníšek pod Brdy, ale také prohlédnout si poutní kostelík sv. Maří Magdaleny a projít si křížovou cestu s kapličkami z roku 1672. 

Ze Skalky už vlastně jen klesáte, a to nejdříve do obce Černolice a z ní pak do Všenor, kde už se můžete napojit na cyklostezku kolem Berounky. Rodiče s unavenými dětmi se mohou dovézt do Radotína vlakem.

Trasa z Kytína do Všenor je dlouhá necelých 14 km. Ze Všenor do Radotína je to zhruba 9 km. 

Je to hezký a nenáročný cyklovýlet, který si rozhodně užijete.

 

Nejdříve si naplánujte čas, zde je jízdní řád cyklobusu

rad.png

Takto to v cyklobusu vypadá

IMG_0924.JPG

Posilnění před startem je ideální v Pivovaru Kytín

gallery8.JPG

Určitě si vybere jedno z místních pivních specialit

IMG_0956.JPG

A pak už vzhůru k Červenému kříži

IMG_0963.JPG

Po cestě se můžete kochat pohledem do údolí

IMG_0964.JPG

Určitě se vyplatí zastavit se na Skalce

IMG_0967.JPG

A tady je trasa na mapě

mapa.png

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit