Pinia z lásky zrozená

Obchod se zdravými potravinami Pinia, který se těší v Radotíně velké oblibě, vznikl vlastně náhodou. Původně v rekonstruovaných prostorách bývalého hotelového domu měla být prodejna módních doplňků, ale nakonec se jeho majitelé, manželé Aneta a Michal Brachovi, rozhodli svůj záměr změnit. „A udělali jsme dobře,“ říkají v rozhovoru pro portál Žijeme Radotínem!

Pinia z lásky zrozená

Jak tedy vznikl nápad na obchod se zdravými potravinami?
Aneta B.: Díky manželovi, vlastně tehdy ještě příteli, který byl veganem.
Michal B.: Já jsem byl nejdříve vegetariánem, asi jedenáct let a pak jsem odboural i mléčné výrobky.
Aneta B.: Mě se to moc líbilo, že je Michal vegan a když mi říkal, že je to kvůli zvířatům, také jsem se ze dne na den stala vegankou. Teď už jsou to téměř čtyři roky.

Takže díky vašemu seznámení máte dnes obchod pro vegetariány a vegany?
Aneta B.: Vlastně ano. Já jsem nejdříve chtěla navázat na svůj e-shop Princeznička, který léta provozuji a mít obchod s módními doplňky, ale tím, jak jsme stále častěji hledali veganské potraviny, ze kterých bychom si mohli vařit, řekli jsme si, že bychom vlastně mohli v Radotíně otevřít obchod s biopotravinami a veganskými produkty, který tady nebyl. Dnes jsme moc rádi, že jsme se takto rozhodli.

Na čem je vlastně postavený koncept vaší prodejny?
Michal B.: Prodáváme bio potraviny a potraviny výhradně rostlinného původu. A ty doplňujeme o další produkty jako je bezlepkové pečivo či vegeburgery či dokonce obložené chlebíčky. A další sekcí jsou pak výrobky z oblasti biokosmetiky a biodrogerie.

Děláme rozhovor přímo ve vaší prodejně, váš sortiment je obrovský. Podle čeho se rozhodujete, co budete prodávat a od jakých výrobců?
Aneta B.: Inspirujeme se na nejrůznějších trzích s bio a veganskými potravinami, sledujeme trendy nejen v České republice, ale i v zahraničí. Když dnes navštívíme nějaký velký obchod se zdravými potravinami v Praze, zjišťujeme, že vlastně máme všechno, co se tam prodává, možná i něco navíc. Máme zboží od 130 dodavatelů.

Když se rozhlížím po vašem zboží, tak u mnohých produktů bych vůbec nevěděl, jak s nimi naložit, jak je zpracovat, uvařit. Asi je důležité umět zákazníkům poradit?
Michal B.: Určitě ano, to je vlastně to nejdůležitější. Musíme o každém výrobku vědět, jaké je jeho složení, jak jej připravit, jak jednotlivé výrobky zkombinovat, tedy jak z nich připravit či uvařit chutné jídlo.

O jaký druh z těchto vašich zdravých potravin je největší zájem?
Aneta B.: Je to různé, například maminky si hodně chodí pro zdravé křupky pro děti nebo kaše pro miminka, velmi dobře se prodává sortiment z našeho pultu se sušenými plody, denně prodáme litry frashe, pravidelně lidé nakupují sojové jogurty či ochucené tofu, někdo zase chodí pro mořské řasy. Vlastně se nedá říct, co jde úplně nejlépe.

A jak jde na odbyt pečivo, které tu máte? Žitný chléb, chléb s chia semínky, dýňové rohlíky…
Aneta B.: Máme stálou klientelu, která na pečivo chodí, i když odhadnout, kolik pečiva objednat, je těžké. Snažíme se o to, abychom měli chléb i v pět hodin odpoledne, a tak se někdy stane, že se nevyprodá. To pak míváme na druhý den padesátiprocentní slevy, o které je docela zájem.

Inspirují vás i sami zákazníci? Mívají například požadavky na něco speciálního?
Michal B.: Určitě. Máme tady celé seznamy přání zákazníků, kterým objednáváme zboží na míru. Těší nás, že díky nim někdy objevíme i nějaké novinky.

Neuvažujete o e-shopu?
Aneta B.: Už na něm pracujeme. Chceme se soustředit na rozvoz objednaného zboží po Radotíně a okolí tak, aby nákup zdravých potravin pro zákazníky byl co nejpohodlnější. Určitě zejména mladé maminky ocení, že nebudou muset jezdit do obchodu s kočárky, ale že si objednají zboží přes počítač a my jim jej doručíme až domů.

Odkdy bude e-shop fungovat?
Spuštění plánujeme na leden 2017.

Vrátím se na začátek k vašemu veganství. Opravdu vám po těch letech nechybí maso? Nemáte na něj chuť?
Michal B.: Nepociťuji potřebu masa, ale někdy mám potřebu si pochutnat na nějaké klasice. Třeba nedávno se mi stalo, že jsem viděl reklamu na párky, dostal jsem na ně strašnou chuť, tak jsem si je musel hned večer udělat, pěkně s hořčicí. Samozřejmě to byly sojové párky…

Promiňte, ale ty chuť nemají, nebo ano?
Michal B.: To je musíte vyzkoušet. Jsou chutné, stejně jako některé salámy, na které nám zákazníci docela hodně chodí. Naštěstí existuje mnoho alternativ masa, napřiklad tofu, tempeh, seitan v mnoha chutích a provedeních.

Žijí podle vás lidé v Radotíně zdravě?
Aneta B.: Ti, co chodí k nám, určitě J.

Vážení čtenáři, pokud navštívíte prodejnu Pinia, můžete nyní získat k nákupu nad 100 Kč ZDARMA skvělou tyčinku Sladstar! Stačí si vytisknout tento kupon (V případě, že nemáte k dispozici tiskárnu, uveďte při placení heslo "Žijeme Radotínem"):

Kupon Pinia

 

 

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit