Lakros jako fenomén aneb malé ohlédnutí za velkým turnajem

Před několika dny skončil jubilejní, 25. ročník Memoriálu Aleše Hřebeského. Zde je malé ohlédnutí za turnajem, který svou velikostí (a tím nemyslím jen počet týmů a hráčů) přesáhl daleko hranice Radotína.

Lakros jako fenomén aneb malé ohlédnutí za velkým turnajem

Když se před pětadvaceti lety rozhodl radotínský lakrosový oddíl uctít památku tragicky zesnulého spoluhráče Aleše Hřebeského uspořádáním turnaje, který ponese jeho jméno, asi nikdo netušil, jak se bude memoriál v dalších letech vyvíjet. Z malého turnaje, kterého se účastnily v prvních ročnících jen domácí týmy, se postupem času stal nejprestižnější boxlakrosový turnaj na světě. Ani v Kanadě, kolébce lakrosu, podobný turnaj donedávna neměli.

Nadšení a úsilí všech lidí z LCC Radotín otevřelo dveře příznivcům tohoto sportu takřka do všech kontinentů. Vždyť na turnaji se v dosavadním průběhu objevili hráči a fanoušci z Německa, Polska, Rakouska, Finska, Švédska, Skotska, Švýcarska, ale i Turecka, Izraele, Japonska, USA či zmíněné Kanady.

Po čtyři dny mohou diváci sledovat úchvatné boje nebojácných, ale férových hráčů, ale také bavit se při doprovodném programu a ochutnávat tradiční "speciality" místní restaurace. Ano, z turnaje se díky entuziasmu a dřině pořadatelů, členů klubu LCC, Sokola, Sokolovny Radotín i dobrovolníků, stal Memoriál Aleše Hřebeského nejen sportovní, ale také společenskou událostí, která nemá v Česku, ani za jejími hranicemi, obdoby.

Radotínský lakros je prostě fenoménem, který, jak všichni věříme, bude bavit jeho příznivce další řadu let. Ostatně, mladá krev z LCC Wolves na turnaji ukázala, že na současnou generaci borců Custodes zcela jistě naváže.

Přejeme radotínskému lakrosovému klubu, aby mu při organizaci dalších turnajů vydržela současná forma...

 

A na závěr pár fotografií z 25.ročníku Memoriálu Aleše Hřebeského. 

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit