Přeplněný biotop? Radotínští přednostní vstup mít nemohou

Krásné počasí vždy přiláká na radotínský biotop stovky lidí z celé Prahy a jejího okolí. Občané Radotína se mnohdy do areálu nedostanou, protože kapacita areálu je omezena. Přednostní vstup pro Radotínské však podle vyjádření radnice možný není. 

Přeplněný biotop? Radotínští přednostní vstup mít nemohou

Uplynulou sobotu, kdy rtuť teploměru šplhala až k třicítce, se radotínský biotop zaplnil lidmi ještě během dopoledne. Už po jedenácté hodině byla plná všechna záchytná parkoviště a také okolní ulice. Auta, parkující v zákazu stání, musela vyhánět městská policie. Na vstup do areálu biotopu stály dlouhé fronty, přes bránu se pouštělo "kus za kus".

"V sobotu 3. června se vystřídalo na biotopou přibližně 1200 lidí. Samozřejmě nás mrzí, že nemůžeme uspokojit všechny zájemce, ale kapacita je omezena, zejména s ohledem na způsob přírodního čištění vody," uvedl Jan Barák, ředitel Radotínská o.p.s., která biotop spravuje. Ačkoliv to uvnitř areálu často vypadá, že místa je dost i pro další návštěvníky, větší počet lidí by znamenal zhoršení kvality vody.

Přeplněný biotop mrzí zejména občany Radotína, kteří mají pocit, že by měl areál sloužit zejména pro místní obyvatele a měl by jim být proto umožněn přednostní vstup. "To je věc, která nás moc trápí, ale vzhledem k tomu, že celý projekt financoval Magistrát hlavního města Prahy, těžko můžeme dávat přednost obyvatelům jedné městská části před druhými," vysvětluje Jan Barák.

Podle místostarosty Úřadu Městské části Praha 16 Miroslava Kotka je potřeba si uvědomit, jak vypadalo území před vybudováním biotopu. "Pozemky před vybudováním byly v majetku města. Pamětníci si pamatují neskutečně zanedbané území s bývalou ČOV a skládkou komunálního odpadu. Z prostředků Prahy se nám podařilo zlikvidovat ekologickou zátěž tohoto území a připravit plochu pro další rozvoj. To, že se nám podařilo vrátit přírodu do tohoto prostoru v sousedství školy a objevit ho opět pro lidi, byl neskutečný bonus pro Radotín," říká Miroslav Kotek. (Foto tohoto území z roku 2008 naleznete zde).

Jak uvedl Miroslav Kotek, právě velký zájem o biotop z celé Prahy a okolí potvrzuje, že projekt byla správná volba. "Budoucnost a zlepšení podmínek může ovlivnit zájem dalších městských částí v Praze a středních Čechách o vybudování podobného zařízení. Od otevření biotopu jsem komunikoval s minimálně 20 představiteli městských částí, organizací nebo politických stran, které mají zájem o tento druh koupání," řekl Miroslav Kotek.

Podle Jana Baráka je ideální navštívit biotop v době, kdy tolik slunce nepálí. "Můžeme jen doporučit využívat koupaliště i ve dnech, kdy nejsou úplná horka a přitom už je to na koupání příjemné. V takových dnech bývá kapacita naplněna tak z jedné třetiny," říká s tím, že areál láká nejen na koupání. "Již jsme začali s pondělními snídaněmi, chystáme páteční rybky na grilu, pravidelné nedělní swingové taneční večery, pět přestavení letního kina, divadelní Rozmarné léto a další akce."

Radnice se každopádně bude snažit zvýšit kapacitu parkovacích míst. "U biotopu je 75 parkovacích míst, u haly přes letní měsíce je 53 míst a U Ondřeje cca 50 míst. Celkem je k dispozici kolem 180 míst. Bohužel se nedá ovlivnit jednání lidí, kteří musí, i třeba z Radotína, dojet na biotop autem. Po sezóně budeme připravovat odstavnou plochu, která zvýší kapacitu o dalších 75 míst a bude k dispozici i sportovním areálům," dodal Miroslav Kotek. Podle našich informací vznikne nová odstavná plocha v místě stávajícího tújového bludiště, které se dosud pyšnilo, že je největším přírodním bludištěm tohoto druhu v Evropě. Jeho majitel však již odprodal pozemek radnici.

Lidé z Radotína se i kvůlli přeplněnému biotopu stále častěji chodí koupat do Berounky, jejíž čistota vody se v posledních letech výrazně zlepšila. Radnice dokonce uvažovala o rozšíření pláže v Říčních lázních, ovšem narazila na to, že břehy nejsou v majetku městské části. "Snažíme se upravovat břehy, aby se lidé k řece dostali, ale jsou to trochu jiné projekty," dodává radní Miroslav Kotek.

 

 

 

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit