Tipy na pěší túry v okolí Radotína

Nedávno jsme vám nabídli několik tipů na cyklovýlety do okolí Radotína, dnes nabízíme tipy pro ty, kdo rádi chodí pěšky. Jsou to opět trasy známé i méně známé například Vyhlídky nad Kazínem, Krásná stráň či Tetín.

Tipy na pěší túry v okolí Radotína

Turistické tipy Po červené až na Karlštejn
Délka trasy: 16 km
Na Karlštejn vede z Radotína červená turistická trasa, na tu se můžete napojit u radotínského kina. Vede lesy a loukami přes Český kras. Jde se nad Černošicemi, přes Solopisky, Všenory, Mořinku, končí jen kousek od hradu Karlštejn.  Zajímavou odbočku si můžete udělat například na vyhlídku Staňkovka nad Černošicemi.

Svatý Jan pod Skalou
Délka trasy: 12 km
Je to jedno z nejkrásnějších míst Českého krasu s kostelem Narození svatého Jana Křtitele a bývalou poustevnou – jeskyní svatého Ivana. Nad ní se vypíná impozantní vápencová Svatojánská skalní stěna. Nahoře nad kostelem je krásná vyhlídka na okolí. Do Svatého Jana se jde podél Berounky ze Srbska, kam se dostanete z Radotína vlakem. Ze Srbska se pokračuje lesem podél potoka do Hostimi po žluté turistické značce. Zastavte se v restauraci U Grobiána, kde výborně vaří. Zpět se dá jít stejnou cestou nebo po červené přes Bublavské vodopády. Cestou se lze svézt důlním vláčkem a navštívit hornický skanzen.

Vyhlídky nad Kazínem
Délka trasy: 3 km
Zaparkujte auto nedaleko restaurace Tornádo v Lipencích-Kazíně. Minete hospodu, projdete po pěšince pod skálou nad Berounkou a začnete stoupat nahoru po lesní pěšině. Vyhlídky nejsou značené, musíte se řídit orientačním smyslem a vystoupat svahem až na hřeben. Nabízejí se odtud výhledy na Černošice a Berounku, jedná se o oblíbené startovací místo paraglidistů.

Krásná stráň
Délka trasy: 2 km Zaparkujte auto v Karlíku u kostela, kousek nad kostelem se dáte doprava a začnete stoupat na Krásnou stráň. Jedná se o cennou přírodní lokalitu s unikátní stepní a lesostepní vegetací a jedinečnými dřínovými doubravami. Prý tu dokonce bývaly vinice. Nevedou sem turistické značky, ale je odtud krásný výhled na Dobřichovice a Berounku.

Tetín
Délka trasy: 8 km
Další z krásných vyhlídek na Berounku a její skály v okolí Srbska se nabízí ve vesnici Tetín. Tam se dostanete ze Srbska (od vlakového nádraží) po žluté a dále po modré. Jde se přes národní přírodní rezervaci Koda, což je malebné kaňonovité údolí. Modrá nás přivádí do obce Tetín, kde je k vidění zřícenina hradu, zámek a tři kostely. A jako bonus několik vyhlídek jedinečných vyhlídek na Berounku. Z Tetína se můžete vrátit stejnou cestou nebo pokračovat po modré do Berouna. Tam nevynechejte historické centrum města s vyhlášenou hamburgerárnou Black Dog či pivovar Medvěd nedaleko nádraží.

Slavičí údolí: 2 km
Do Slavičího údolí se dá vstoupit buď z ulice K cementárně (zhruba na úrovni učiliště), anebo z ulice Otěšínská (nahoře v Radotíně v části Lahovská). Jedná se o přírodní rezervaci a zároveň oázu klidu, kde narazíte jen na pejskaře nebo na stádo ovcí, které sem vysílá pravidelně pražský magistrát. Prostě louky, les a skály pořád ještě na území Prahy.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit