Michaela Lašková: Věřím tištěným knihám

Radotínská knihovna je jedním z oblíbených míst, kam chodí rádi nejen dospělí čtenáři, ale také děti. Mimo jiné i proto, že je tam vždy čekají milé paní knihovnice. Milá a usměvavá je i jejich vedoucí Michaela Lašková, kterou jsme požádali o rozhovor.

Michaela Lašková: Věřím tištěným knihám

Jak dlouho v knihovně pracujete?
Příští rok to bude už deset let. Prošla jsem si tady nejrůznějšími pozicemi, od uklízečky, přes knihovnici, když jsem pracovala na částečný úvazek při studiu vysoké školy, až po nynější funkci.
Kolik čítá radotínská knihovna titulů?
Naše knihovna čítá 47 000 titulů v 51 tisících svazků. Vícesvazkové zastoupení má zejména povinná literatura, byť nesuplujeme školní knihovnu, ale i tak máme na výběr stovky svazků, pro které si chodí žáci základních škol nejen z Radotína. Ostatně, děti do patnácti let tvoří velkou část našich čtenářů, z celkového počtu to je asi 40 procent. Je to i tím, že se s dětmi snažíme hodně pracovat, pořádáme exkurze nejen pro školáky, ale i děti z mateřských škol, které seznamujeme s knihami.
Ano, za to vás musím pochválit, jak velmi pěkně pracujete s dětmi, které chodí do knihovny nejen pro knihy, ale třeba i přečkat dobu mezi školou a kroužky, dělají si u vás úkoly, anebo se baví u počítače...
My jsme za to rádi, knihovna je otevřeným místem pro všechny, kde si lidé mohou nejen půjčit knihy, ale také se pobavit či něčemu přiučit, protože nabízíme i celou řadu dalších služeb.
Jaké služby to jsou?
Tak kromě klasických tištěných knih nabízíme i zápůjčky elektronických čteček. Půjčujeme také společenské hry, míváme dokonce jedmo úterý v měsíci herní odpoledne, kdy si lidé mohou přijít zahrát jakoukoli hru z našeho, poměrně velkého, výběru. Kromě exkurzí, o kterých jsem se zmínila, pořádáme i výstavy fotografií, počítačové kurzy pro seniory, mívali jsme tu i kurzy trénování paměti, těch aktivit je tedy poměrně hodně.
Vraťme se ale ke knihám. Kolik svazků jednoho titulu nakupujete?
Většinou jeden svazek, pokud jde ale o díla, o která je mezi čtenáři velký zájem, tak dva či tři svazky. Jde o to, že některé novinky jsou žádané vždy jen první měsíce po vydání, takže míváme třeba i šest rezervací na jeden titul, ale po čase už zájem opadne a třeba za rok už by nám stačil ten svazek jeden.
Jsou radotínští občané sečtělí, kolik vlastně knihovnu navštěvuje lidí?
Někteří čtenáři přijdou jednou za měsíc půjčit si jednu knihu, ale máme i čtenáře, kteří si za týden půjčí deset knih a další týden si přijdou pro nové. Samozřejmě zde velkou roli hraje to, kolik má kdo času na čtení. Hlavní ale je, že je o knihy stále velký zájem. Celkem máme zaregistrovaných 1400 čtenářů, ten počet každý rok pomalu roste stejně jako návštěvnost knihovny. Když jsem tady začínala, přišlo denně kolem 120 čtenářů, teď jich míváme průměrně kolem 180 denně.
O jaký druh knih je u vás největší zájem?
Tak to je různé, každý má jiný vkus a jiné nároky na dobrou knihu. Ale řekla bych, že hodně čtené bývají detektivky a romány pro ženy, nejvíce určitě táhnou knihy spisovatele Vlastimila Vondrušky, zájem je o severské detektivky, ale i o současné české autory jako je Radka Třeštíková nebo Patrik Hartl, na ty teď máme úplně nejvíce rezervací.
Sledují lidé knižní novinky?
Určitě ano, nové knihy patří mezi nejžádanější tituly. Někteří lidé k nám chodí pro nové knihy, které ještě ani nevyšly, míváme rezervace i několik týdnů před vydáním knižního titulu. Samozřejmě sledujeme všechny knižní novinky, recenze na ně a musím říct, že dokážeme mít novou knihu už týden po jejím vydání.
Jak vidíte budoucnost knih, tedy zejména těch tištěných. Neporazí je elektronické knihy?
Já myslím, že ne, já tištěným knihám věřím. Přeci jen je to něco jiného, když držíte v ruce tištěnou knihu, která voní po papíru a samozřejmě nesmíme zapomenout ani na grafické zpracování knihy, které na člověka také působí. Je to sice taková omšelá fráze, ale já to tak cítím.
Jste vy sama velká čtenářka?
Jsem. I když někdy nemám tolik času, na knížku si vždy chviličku najdu. Například na dovolenou je pro nás doma problém zabalit, protože já si s sebou vezu v průměru osm knih a manžel zase pět a zavazadla nemáme nafukovací. Takže ano, určitě čteme hodně.
K jaké knize se ráda vracíte, anebo jakou knížku byste doporučila čtenářům našeho portálu Žijeme Radotínem?
Mám moc ráda román Stephena Chboskeho Ten, kdo stojí v koutě, doporučila bych i knížky Pavly Smetanové, která píše blog o životě v Řecku a nedávno jsem dočetla skvělou knížku Ladislava Zibury Pěšky mezi buddhisty a komunisty. Tento teprve 24letý student nachodil při svých cestách pěšky přes 5000 kilometrů, kniha je o jeho pochodu do Nepálu a Číny. Je skvěle napsaná, lehce a vtipně.
Jaké máte plány v příštím roce, co nového v knihovně připravujete?
Teď zrovna připravujeme program na březen, což je měsíc knih. V tomto měsíci zároveň nastupuji na mateřskou dovolenou, tedy další plány už přenechám své nástupkyni.

Tak to vám za všechny čtenáře přeji krásné mateřství!

 

lašková

 

 

 

 

 

 

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit