Eva Bejšovcová: Pravidelné návštěvy u lékaře rozhodně nestačí.

Většina z nás má profesionální dentální hygienu spojenou zejména s estetikou a bělením zubů, než se zdravím. Zda je tomu opravdu tak, nám poví dentální hygienistka Eva Bejšovcová, která má vlastní praxi na Poliklinice Barrandov.

Eva Bejšovcová: Pravidelné návštěvy u lékaře rozhodně nestačí.

Jak dlouho se dentální hygieně věnujete?
Dentální hygienu dělám už asi 15 let. Ve své ordinaci jsem pak 5 let.

Co Vás vedlo k vybudování vlastní ordinace?
Dentální hygieně se věnuji již poměrně dlouho a tak vybudování vlastní ordinace bylo jen dalším přirozeným krokem v mé praxi. Navíc se v té době objevila příležitost vhodného prostoru a mě lákala myšlenka postavit se na vlatní nohy.

Co se ukázalo jako největší problém při vytváření vlastní ordinace?
Toho by bylo asi víc. Od problémů s úřady, vyřizováním půjčky až po samotnou realizaci ordinace. Jednoznačně nejnáročnější bylo zkoordinovat vše s péčí o rodinu. Dětem v té době bylo 1rok a 5let.

Lidé mají často názor, že pro zdravé zuby stačí pravidelné prohlídky u zubního lékaře. Proč je dobré chodit pravidelně i na dentální hygienu?
Pravidelné návštěvy u lékaře v žádném případě nestačí. Není v silách lékaře nainstruovat pacienta v rámci prevence správnou technikou čištění, odstranit zubní kámen a provést další úkony, které dentální hygiena obsahuje.

Jak tedy probíhá dentální hygiena u Vás?
Při první návštěvě je nejprve potřeba zhodnotit situaci v ústech pacienta. Ukáži správou techniku čištění zubů, doporučím vhodné kartáčky, odstraním zubní kámen a ošetřím dásně. Každého trápí trochu jiný problém a proto i přístup k jednotlivým pacientům je zcela individuální. Podle stavu ústní dutiny si domluvíme kontrolu na dočištění a pískování - Air-Flow. Nesmíme také zapomínat na kontroly tzv.recally. Ideálně je vhodné dentální hygienu absolvovat jednou za 6 měsíců. Vše ale záleží na stavu ústní dutiny, někdo mě potřebuje každé tři měsíce, jinému stačí ošetření jednou za rok.

A kdy by se tedy mělo s dentální hygienou ideálně začít? Je vhodná například už pro školáky? A umějí si vůbec děti dobře čistit zuby?
Dentální hygiena by měla v podstatě začít tehdy, když se u dítěte objeví první zoubek. Děti většinou na čištění zubů moc šikovné nejsou a tak je pomoc rodičů klíčová při dodržení správné péče o ústní dutinu. Rodiče by měli zuby dětem dočišťovat do cca 10 - 12let. Na dentální hygienu mohou děti přijít již klidně v 7-8 letech, ale je-li třeba, zvládají i mladší děti.

Někdo trpí na kazivost zubů více, i když se o ně dobře stará. Čím to podle Vás je?
Záleží na ústním prostředí a na mikroflóře. Ale je důležité si uvědomit, že když se o zuby dobře staráte a nezůstává nikde na zubech povlak, nic se v puse nekazí. Také samozřejmě záleží na stravování, které ovlivňuje celkově organismus a tím pádem i ústní dutinu. Když je organismus nemocný, ústní prostředí je kyselejší a bakteriím se tam daří mnohem lépe.

Mohou si u Vás vylepšit chrup i kuřáci? Jdou žluté zuby opravdu vyčistit doběla?
Pokud má někdo na zubech tzv.pigmentace od kouření, kávy, čajů nebo vína na povrchu zubů, je možné na tento problém použít techniku air-flow (pískování). Je-li stav zubů takový, že air-flow selhává je možné ošetřit zuby "chemicky".

Stejně jako je dobrý či špatný zubař, je jistě dobrý či špatný dentální hygienista. Jak poznat toho dobrého?
Určitě existují dobří i horší hygienisté, ale to mi nepřísluší hodnotit. Je důležité uvědomit si, že hlavně záleží na přístupu a vzájemných sympatiích hygienisty a pacienta. Dentální hygienista vstupuje pacientovi do jeho intimní zóny a to někomu nemusí být příjemné.

Mají podle vás Češi pěkné zuby? A Radotínští?
Češi, kteří se o sebe starají, tak zuby pěkné mají. Ke mě se dostávají ti, kteří se starat chtějí. A Radotínští? Ti, kteří prošli dentální hygienou se většinou starají moc pěkně, takže ano, mají pěkné zuby.

 

Chcete se objednat k dentální hygienistce Evě Bejšovcové? Kontakt najdete v našem Adresáři zde.

 

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit