Miroslav Knotek: Získat pohár na Memoriálu Aleše Hřebeského bude stále těžší

LC Custodes na čtvrtém a LCC Wolves na desátém místě. Jak hodnotí s odstupem času tyto výsledky radotínských lakrosistů na Memoriálu Aleše Hřebeského trenér Miroslav Knotek?

Miroslav Knotek: Získat pohár na Memoriálu Aleše Hřebeského bude stále těžší

Pokud začnu s Wolves, tak je to jednoznačně úspěšný ročník. Kluci dosáhli na nejlepší výsledek v historii a ten by se měl stát motivací k dalšímu zlepšení. U LCC můžeme také mluvit o úspěchu. Být ve čtyřce je skvělé. Letos mohly hrát ve finále všechny týmy z první osmičky.  

Čtvrté místo LC Custodes je určitě pěkné umístění, nicméně, pro nás, fanoušky, byla prohra v semifinále se Skoty zklamáním. Zvláště, když kluci vedli 5.2. A nakonec prohráli 7:8. Co se stalo? Byla to ztráta koncentrace?
Finále bylo naším cílem a první část zápasu tomu naše hra odpovídala. Bohužel jsme nedokázali proměnit šance, které vycházely z naší převahy. Paradoxně v době našeho tlaku jsme inkasovali v naší špatně řešené přesilovce. Zápas se o té doby začal lámat a naše nedisciplinovanost přispěla ke konečnému výsledku. Jsme také zklamáni, ale na druhou stranu, kdyby bylo třeba finále Pioneers – Megamen, tak by se také nikdo nemohl divit. Mimochodem vítězný gól Glasgow ve finále dal Nick Tintle, který vyhrál s Denverem profi ligu MLL a bude letos hrát novou americkou profesionální soutěž PLL. Všechny výsledky byly v rozhodujících zápasech o gól a to jen dokumentuje výjimečnost letošního ročníku.

Po zápasy zazněly i hlasy, že váš tým LC Custodes poškodili rozhodčí. Co si o jejich "vystoupení" myslíte?
Dva ze tří rozhodčích pískali v podobném duchu jako čtvrtfinále. V těchto vypjatých zápasech se hraje na hranici pravidel a hodně záleží na přístupu a citu rozhodčích pro hru. Bohužel, třetí neprokázal ani cit pro hru, ani se nestal součástí hry a svým výkladem v některých rozhodnutích průběh hry ovlivnil. To, ale už nic nemění na faktu, že jsme průběh zápasu měli ve svých rukou.  

Vekou formu na turnaji ukázal Dominik Pešek, který skončil v celkovém bodování turnaje na třetím místě ze všech hráčů. Co říkáte na jeho formu?
Dominik je jedním z klíčových hráčů. V roce 2018 byl druhý, rok 2017 vyhrál, v roce 2016 byl třetí. Z našich hráčů má největší zkušenost a ta se projevuje v jeho hře. Bohužel i na něm se projevuje nedostatek času na přípravu – zaměstnání, rodina, dojíždění. V září jede mužská reprezentace do Vancouveru na mistrovství světa a Dominik bude jeden ze základních kamenů, ale musí ještě hodně zabrat na kondiční přípravě. V Kanadě nás čekají plnohodnotné zápasy každý den a bez fyzičky se to nedá zvládnout.

Příjemným překvapením byl i váš syn, který zaznamenal nejen krásný gól, ale prokázal i velkou bojovnost proti soupeřům o několik let starších...
Tomáš se do LCC přesunul po dvou odehraných ligových kolech ve Wolves v březnu a teprve si zvyká na styl LCC. V juniorce tvořil hru a v LCC staví clony, sbírá míče, hraje hodně před brankou, nebo za ní. LCC hraje v útoku daleko rychleji a kombinačně, takže je to pro mladší hráče daleko složitější. Turnaj mu vyšel a je to pro něj ta nejlepší hráčská zkušenost.

Naopak se zdálo, že bývalé opory - nejstarší hráči - nebyli letos v takové formě jako to bylo v minulých ročnících. Znamená to, že přichází generační výměna v LC Custodes?
Jak už jsem uvedl u Dominika Peška, je to spíše nedostatek času. Obrana je stabilní a všichni hráči se připravují pravidelně. U útočníků je to problém. Třeba Petr Poupě je zaměstnán v Krkonoších, a i když se snaží být v týmu, tak to má složité. Podobně je to i u dalších. Kluci nechtějí ještě končit, věkem jsou stále v nejlepších letech, ale množství povinností je pro ně limitující. Ještě jsme o dalším postupu nemluvili, ale po mistrovství světa na podzim tato otázka bude aktuální. K nějakým změnám dojde.

Úroveň turnaje neustále stoupá, bude stále těžší vybojovat na domácím hřišti pohár pro vítěze?
Bude. Pro nás je složité hlavně to , že nemáme v české lize vyrovnaného soupeře. Konkurenční tlak se neprojevuje. Poslední tři roky jsme s týmem vyjeli na turnaj do Syracuse, což je zámořská obdoba memoriálu. Jsme už zvyklí hrát proti profesionálům, ale vždy to vyžaduje výkon na hranici možností hráčů a obrovskou motivaci. Memoriál je vždy motivace, ale lakros zažívá ve světě velký boom. Možnost účasti lakrosu na olympiádě v roce 2028 zvyšuje konkurenci v celém světě. Takže, ano bude to pořád těžší.

Chystáte nějaké změny v organizaci turnaje pro příští rok či nějaké novinky?
Z hlediska herního systému určitě ne. Jsme limitováni jedním hřištěm. Pokud by se nám podařilo vybudovat plánované tréninkové hřiště, tak by mohl být turnaj i větší, ale to zatím není na pořadu dne. Z hlediska vlastní organizace, jsme zrovna teď po první schůzce a vše je teprve ve stádiu úvah. Chtěli bychom dokončit krytou tribunu, ale zde jsme dotačně závislí na Hl.m. Praze. Rozhodnutí ještě nepadlo. Uvidíme.

 

Fotografie: https://www.ahmemorial.cz/

 

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit