Radotínští LC Custodes obhajují zlato. Přijďte fandit!

Jubilejní, 25. ročník Memoriálu Aleše Hřebeského startuje. O prestižní pohár se utká 24 boxlakrosových týmů z 15 zemí! Právě kvůli nejvyššímu počtu účastníků v historii turnaje budou týmy rozděleny do osmi základních skupin ve dvou výkonnostních kategoriích. V pátek se dokonce vybrané zápasy odehrají v černošické hokejové hale. Jak je připraven tým obhájců loňského zlata, to nám prozradil trenér LC Custodes Miroslav Knotek.

Radotínští LC Custodes obhajují zlato. Přijďte fandit!

Váš tým LC Custodes loni Memoriál A. Hřebeského vyhrál. Je těžší pohár vybojovat, anebo jej obhájit?
Obhájit pozici je vždy těžší. Turnaj je každý rok ovlivněn vzrůstající kvalitou týmů. Týmy ze Severní Ameriky mají možnost doplňovat hráče z velkého množství soutěží. My pouze ze svých odchovanců.

Jak se oproti loňsku změnil tým Custodes - kolik hráčů odešlo a kolik v týmu přibylo nováčků?
Tým zůstává pohromadě už několik let. Nejstarším hráčům je kolem třiceti, jádru týmu je kolem 26 let. Z nových hráčů je pouze Tomáš Jasek, který doplnil tým z Wolves.

Jaká je forma hráčů před turnajem? A máte v rukávu nějaké "eso"?
Forma hráčů je vždy zajímavá otázka, protože nemáme možnost ji v české lize prověřit. Vše napoví až první hrací den a hlavně důležitý večerní zápas proti Albertě. Eso máme pořád stejné, a to je týmová chemie, zkušenost, touha vyhrávat a domácí prostředí.

Budou o vítězství zase bojovat největší favorité - Alberta, Megamen, Green Gaels, LCC Radotín, anebo vidíte na soupisce nějakého černého koně?
S velkou pravděpodobností to budou uvedené týmy. K nim je možné přiřadit ještě Turku, Glasgow, nebo Tel Aviv. Velkou neznámou je nováček z Denveru. Je to výběr hráčů z místní ligy. Denver je domací prostředí týmu NLL Colorado Mammoth. Může to být zajímavý soupeř.

Letošního ročníku se zúčastní nejvyšší počet týmů v historii a samozřejmě i nejvíce hráčů. Je to letos jen výjimka, anebo bude turnaj každoročně růst?
Ano, počet týmů a zápasů se zvýšil. Zájem o účast v turnaji je dlouhodobý. Pokud letošní ročník proběhne bez velkých problémů, tak není důvod od toho ustupovat.

Kvůli kapacitě se budou některé zápasy odehrávat v černošické hokejové hale. Bude podle vás o zápasy mimo Radotín zájem?
Těžko říci, ale s tím se musí počítat. Dokud nebudeme mít v Radotíně druhou hrací plochu, tak nám nic jiného v případě rozšíření turnaje nezbývá.

Už nyní je Memoriál Aleše Hřebeského nejprestižnějším lakrosovým turnajem v Evropě. Přesto, může se podle vás někdy lakros dostat mezi tak populární sporty jako je třeba florbal?
Paradoxně jsme začali hrát lakros mnohem dříve, než začal v Čechách florbal. Pro florbal hovoří jednoduchost a dostupnost, těžko je budeme dohánět. Vzhledem k faktu, že florbal ohrožuje na pozicích nejpočetnějších sportů fotbal a lední hokej, tak my máme daleko skromnější cíle. Myslím, že v našem případě bude stačit mít tak 10 podobných týmů jako je LCC a budoucnost lakrosu je zaručena. Velkou nadějí pro lakros je opětovný návrat mezi olympijské sporty. Lakros byl na olympiádách v roce 1904 a 1908 a v letech 1928,1932 a 1948 byl jako ukázkový sport. V roce 2028 budou OH v Los Angeles a existuje šance, že lakros by se mohl na olympiádě objevit. Pak by lakros měl mnohem lepší podmínky. Ve světě patří mezi nejrychleji rozvíjející se sporty. V létě bude Izrael pořádat MS ve field lakrosu a účastnit se bude 48 týmů, včetně našeho národního týmu.

Kolik vlastně lidí se v současné době stará o organizaci turnaje?
Mezi 15 – 20 členy LCC.

Bude opět finálové zápasy přenášet některá z televizních stanic?
Po celý turnaj bude online přenos všech 68 zápasů na youtube kanálu LCC. Vybrané zápasy bude komentovat kanadský komentátor Steven Stamp. Semifinále a finále bude přebírat televizní stanice Sport 5 a pro ČT Sport budeme vyrábět 40 min. sestřih semifinále a finále.

Na co se před turmajem nejvíce těšíte vy sám?
Na plnou sokolovnu lidí, kteří mají stejný zájem a cíl. Plné tribuny je neskutečný zážitek a ty čtyři dny plné lakrosu je i nejlepší odpověď proč to všichni z LCC děláme. Díky turnaji jsme ovlivnili i kolébku lakrosu a podle nás nyní pořádají stejný turnaj v indiánské rezervaci Onondaga. Překročili jsme hranice republiky, Evropy i Severní Ameriky. Takže si myslím, že všichni v LCC můžeme být na sebe náležitě hrdí za skvěle odvedenou propagaci našeho sportu.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit