Jaroslav Nájemník: Komunikace se zákazníky není ztrátou času

Jak jsme již informovali naše čtenáře, v Radotíně na ulici Výpadová vedle čerpací stanice RP vzniká nové obchodní centrum, které budují manželé Nájemníkovi. Poprosili jsme o rozhovor pana Jaroslava Nájemníka, aby nám prozradil, kdy se bude centrum otvírat a jak bude vypadat.

Jaroslav Nájemník: Komunikace se zákazníky není ztrátou času

Každý z Radotína a blízkého okolí jistě již navštívil vaši prodejnu Barvy-laky a železářství, které velmi dobře funguje. Jaký je váš recept na úspěch v kontextu konkurence v okolí?
Důležité je pro nás fungovat jako rodinná firma, naši zaměstnanci i my se snažíme se zákazníky komunikovat, poradit jim, co je pro ně vhodné. Někdo by to mohl považovat za ztrátu času, ale nám jde opravdu o spokojeného zákazníka. A důležitá je určitě odborná znalost našeho poměrně stálého personál, který ví, co prodává.
Možná to pro někoho může být zarážející, ale podle testu, který si naše redakce udělala, jste často o dost levnější než konkurenční hobby obchody v okolí…
Na to si každý musí přijít sám, někdy nám to zákazníci nevěří a pak se nestačí divit. Pracujeme s nízkými maržemi, ale zároveň dbáme na kvalitu prodávaného zboží.
Vraťme se ale k budově bývalého bazaru, bylo to těžké rozhodování koupit-nekoupit?
Ano, budova nebyla zrovna v ideálním stavu a stejně tak okolí budovy, kde jsme třeba naši i feťácké doupě s opravdu stovkami stříkaček. Ale nakonec jsme se rozhodli, že do toho půjdeme a pokusíme se zde vybudovat takové menší obchodní centrum s několika obchody.
Jak složité je koupit a rekonstruovat takový velký objekt?
Samotná koupě je poměrně jednoduchá, zajdete do banky, vyřídíte si úvěr a je to. Ovšem uvést to celé do provozu je díky administrativní náročnosti a českým zákonům a nařízením poměrně složité. Kdo to nezažil, nepochopí. Prakticky jsme museli vyčlenit jednoho člověka jen na papírování a na jednání s úřady. Často se také stalo, že nám odborné firmy udělaly chyby v projektech a ty se pak musely složitě napravovat. Jestli si někdo myslí, že úřady jsou zde, aby člověku pomohly, tak to úplně pravda není.
Jak dlouho trvala rekonstrukce?
Objekt jsme koupili loni v prosinci a rekonstrukce probíhá stále, některé obchody jsou již v provozu, další postupně dokončujeme.
Najímáte si na práce stavební firmy?
Pouze na ty odborné, jako jsou tlakové zkoušky, stropní podhledy apod., jinak se snažíme s našimi syny hodně věcí provádět svépomocí. Přeci jen je to nákladná stavba.
Rekonstrukce tedy momentálně probíhá uvnitř?
Přesně tak, fasáda přijde na řadu příští rok, dřív to prostě nestihneme.
Jaké obchody tu budete mít, jací zájemci vás kontaktují?
Hlásí se nám spousta zájemců, ale pro nás je prioritní, aby skladba obchodů měla hlavu a patu. Aby si jednak nekonkurovaly a hezky na sebe navazovaly. Některé zájemce jsme po zvážení museli, bohužel, odmítnout. Momentální situace je ta, že je zde již v provozu rychlé občerstvení a prodejna grilů, těsně před otevřením je prodejna rybářských potřeb a prodejna zdravé výživy spojená s jógou pro děti. Následovat pak snad bude prodejna a půjčovna motocyklů a jejich vybavení a jako poslední tu bude velká prodejna s potřebami pro koňáky.
Tedy takové centrum koníčků…
Ano, nějak tak.
Zaslechli jsme také něco o pivní pohotovosti…
Ano, málem bych zapomněl, ve dvoře bude jakoby pivní pohotovost a půjčovna party vybavení včetně stanů, výčepů a tak podobně.
Jistě si každý všiml, že na parkovišti před budovou, které je tedy mimochodem také vaše, přibyly parkovací pruhy…
Ano, to byla součást stavebního povolení. Každý obchod musí mít určitý počet parkovacích míst.
Co to znamená pro obyvatele, kteří tu byli zvyklí parkovat svoje soukromá auta?
I my doma si musíme pro svoje auta zajistit vhodné parkovací místo. Lidé musí pochopit, že se jedná a soukromý pozemek a že parkovací stání musí sloužit pro potřeby obchodů.
Co zelený pruh mezi parkovištěm a hlavní silnicí, plánujete ho také nějak upravit, pořídit třeba lavičky?
Lavičky bohužel nepřichází v úvahu, je to vedle hlavní silnice, takovou věc nikdo nepovolí a mohlo by to být i třeba pro děti nebezpečné. Víc nás ale mrzí, že tato travnatá plocha spíš slouží k venčení domácích mazlíčků, ale jejich majitelé po svých miláčcích zapomínají uklízet a pak to musíme dělat my.
A dvůr za budovou bude nějak využit?
Ten máme pronajatý od městské části a budou zde mít parkování budoucí nájemci obchodů.
Jak se říká, úspěch se neodpouští, setkali jste se i s negativními reakcemi?
No abych řek pravdu, pár lidí se nám snažilo házet klacky pod nohy. Jak jsme se dozvěděli, jsou zde i sázky, že do pár let zkrachujeme. Budeme se tedy snažit, aby tomu tak nebylo a celý objekt byl důstojným nákupním centrem. 

Fotogalerie

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit