Nájemci Říčních lázní jsou milí lidé, říká radotínský zastupitel Viktor Krištof, jehož otci pozemky patří. Nyní tam zahraje Ortel

Kdo pozval kontroverzní skupinu Ortel do Radotína? Nezruší koncert Ortelu majitel pozemků v Říčních lázních, kde se má koncert konat? Na to jsme se zeptali radotínského zastupitele Viktora Krištofa, jehož otec je majitelem pozemků.

Nájemci Říčních lázní jsou milí lidé, říká radotínský zastupitel Viktor Krištof, jehož otci pozemky patří. Nyní tam zahraje Ortel

Znáte skupinu Ortel? Jaký je váš názor na tuto skupinu?
Moc neznám, neposlouchám jí, je na mě příliš extremistická a primitivní.

Víte, že má tato xenofobní skupina vystoupit v červnu v Říčních lázních, tedy na pozemcích, které jsou v majetku vašeho otce?
Dozvěděl jsem se to včera (ve středu 24.4. - poznámka redakce) a zbytek mojí rodiny o tom asi ještě ani neví.

Kdo konkrétně podle vás pozval tuto skupinu do radotínských Říčních lázní?
Předpokládám, že nájemce.

Víte, že většině obyvatel Radotína si nepřeje, aby tato kontroverzní kapela v Radotíně vystoupila?
Jsem rád, že se občané aktivně zajímají o dění v naší městské části, ať už z jakéhokoliv důvodu. Domnívám se, že stejně jako já, většina rozumných lidí se s názory Ortelu neztotožňuje a nejsou tímto vystoupením nadšeni.  

Jste zastupitelem v Radotíně. Nevadí vám jako členu zastupitelstva, že pozváním kapely bude mnoho radotínských občanů rozezleno?
Samozřejmě nejsem nadšen a doufám, že těch, co nesouhlasí s projevy extremismu je víc, než fanoušků Ortelu.

Neobáváte se, že u občanů - voličů ztratíte důvěru?
Myslím si, že žijeme v demokratickém státě, který respektuje mnoho svobod a mnoho práv. Jedním právem je právo nájemní a nájemce se snaží nabídnout desítky performerů ze všech oblastí kultury, dle mého názoru tentokrát přestřelil. Většinou mívá dobrý vkus. Nežijeme v totalitě a nájemce nemá informační povinnost. Mohu Vás ujistit, že naše rodina z plánovaného koncertu nemá žádný finanční prospěch a rozhodně ani radost. Na druhou stranu se ztráty podpory rozumných voličů nebojím, protože jsem zastupitelem již delší dobu, stojí za námi kus dobré práce, která je vidět, a na kterou jsme právem hrdí. Tendenční spojování koncertu, který pořádá 3. osoba v rámci svých zákonných práv na pronajatém pozemku, nemůže rozumného člověka přesvědčit o opaku. Pokud bude akce řádně nahlášena a zajištěna, tak zbývá pouze rovina lidská, jak nájemce ovlivnit, na což se chystám. Znovu opakuji, že já akci nepodporuji a již včera jsem panu starostovi slíbil, že se pokusím pronajímatele přesvědčit o změně programu.

Neobáváte se, že koncert kapely může přinést určité problémy (konflikt mezi příznivci s odpůrci kapely apod.) a že odpovědnost nese organizátor a majitel nemovitosti, kde se koncert koná?
Mám obavu především z možných provokací z obou stran. Extremismus mívá mnoho podob.

Nechcete se zasadit o zrušení koncertu v Radotíně?
Nejsem vlastníkem pozemku a ani fanouškem Ortelu, rozhodně jej nebudu podporovat. Budu velmi rád, pokud stejně jako já, ve svém volném čase zajdete do Lázní. Nájemci jsou milí lidé, kteří především chovají koně a mají blízký vztah k přírodě, věřím, že diskuse bude věcná a lidská.  

 

Dotazy, týkající se koncertu skupiny Ortel jsme poslali také nájemkyni Říčních lázní, paní Evě Zeithamerové. Ta se nám zatím k otázkám nevyjádřila.

Váš komentář

Pro vkládání komentářů se musíte přihlásit
Karel Jiras
Jen ještě jedna taková podstatná věc, pod tímto mým vysvětlením jsem vložil vyjádření se k mému článku p. Viktora Krištofa. Jenže mnou vložený komentář i s mým doplňujícím dovětkem byl redakcí spojen, nebo mají jen špatné nastavení i když jsem mezi těmito dvěma věcmi udělal dostatečný odstup v podobě odrážky!! Prosím vás tímto o pozornost!! To co vyslovil p. Krištof je odlišeno uvozovkami, po ukončení uvozovek následuje můj dovětek. Děkuji.
Karel Jiras
Ještě přidávám vyjádření p. Viktora Krištofa: ,,Viktor Kristof Já s vámi v podstatě souhlasím, SPS a Zputnik jsem pomáhal organizovat...Ortel ne....pár písniček jsem slyšel a neoslovily mě .... hranice extremismu je velmi tenká a těžko se určuje...často tkví v detailech....to co pokládáme za extremismus většinou vychází z reálných problemu společnosti....otázka je, jak to kdo uchopi.... a pro určitou skupinu lidí mohou být texty a prezentace Ortelu návodem, jak tuto hranici překročit....jsou značně manipulativní.....na druhou stranu nevěřím, že většina jejich fanoušků jsou náckové....i tak, já bych ten koncert nepořádal....ta histerie je ale zbytečná, kdo jsme abychom ukazovali něco, co nestojí mimo zákon, to bychom byli stejní, nebo horší než Ti, které obviňujeme...." Já osobně si myslím, že by se právě proto, jaká je kolem tohoto koncertu vytvořena hysterie a jak nám chtějí zas tzv. lepšolidi a proevropští sluníčkáři vnucovat své názory, měl konat! Je to kultura, muzika a hlas promlouvající k naší nemocné společnosti!! Jak už jsem psal, je to jako v minulosti a K. Krylem, nebo a Danielem Landou. Kdyby bylo všechno tak krásné a zalité sluncem, tak by se nad tímto nikdo nepozastavoval a nikdo se proti tomu nebouřil. Myslím si že z uměleckého a kulturního hlediska bychom si to v žádném případě neměli nechat líbit ani s tím souhlasit, natož pak zakazovat a rušit!!
Eduard Patera
Karel Jiras, naprostý souhlas, eurobolševici si uzurpují, co je správné, co budeme moci, co nám zakážou...
David Reimer
Myslím, že se jedná o docela zásadní věc. Nejedná se totiž o nic menšího než o osobní přístup každého z nás k extremismu. Níže uvedený příspěvek jsem včera napsal do diskusního fóra na FB k danému článku. Text reagoval na ostatní příspěvky diskutujících: "Tato diskuse je zajímavá tím, jaké irelevantní argumenty se vytahují, a pod tíhou těchto demagogických argumentů se vytrácí sama podstata. Původní informace je velmi prostá. Do Radotína se chystá extremistická skupina, kterou milují především rasisti, fašisti a čeští náckové. Zcela pochopitelně to zarezonuje v místní komunitě a ozývají se hlasy, jestli to je v pořádku. Oproti tomu se vytáhnou argumenty, že obec trápí nefunkční biotop, ...., že někdo podporoval Rittiga a jiné podobné nesmysly. Diskuse se začne relativizovat, aneb každý má nějakou tu svoji pravdu. To, že se o Rittigovi nevede vůbec řeč, je pro řadu diskutujících zcela irelevantní. Rád bych tedy nasměroval diskusi opět původním směrem. Tady a v tomto diskusním fóru se jedná právě o osobní přístupu a toleranci každého jednotlivce k extremismu jako takovému. Nikoli o Rittigovi a neuklizených chodnících. Ortel mi je osobně úplně ukradenej, podobných extremistických skupin hraje a bude hrát po světě mraky. Zhruba deset procent populace jsou extremisti, nějaké publikum se tedy vždycky najde. Je třeba ale říci, že postoje, dikce, vizuální projev a celkové sdělení je extremistické. Lákavá hesla se sice schovávají za národ, vlast, působí však na nejprimitivnější lidské pudy. Přitom, kdyby tito „vlastenci“ získali moc, při první příležitosti by národu zakroutili krkem jako dříve fašisti, komunisti a jiní totalitně smýšlející extremisti. Stačí otevřít knihu o historii 20. století, příkladů tam najdeme dost. Bylo by dobré v tuto chvíli vést diskusi právě o těchto věcech, nikoli o biotopu a uklizených chodnících. To bych si nechal až na jindy. Co se týká nespokojenosti s místní samosprávou, nedávné volby ukázaly, že místní samospráva má podporu, řekl bych drtivou."
Karel Jiras
Karel Jiras 25 min · To snad není ani možné........kdo je většina?! To se asi vracíme do dob totality, kde převládala vláda a mocnosti příkazů a zákazů, ne?! Pár sluníčkářů se ozve a nesouhlasí s koncertem ORTEL a hned se z toho udělá většina a ještě k tomu tento článek začíná otázkou ,, Znáte skupinu Ortel? Jaký je váš názor na tuto skupinu? Moc neznám, neposlouchám jí, je na mě příliš extremistická a primitivní. Jak si to má normálně myslící člověk vyložit nežli manipulací lidí prostřednictvím médií?! Když tedy tuto skupinu neposlouchá, nezná a nezajímá se o ni, v životě od nich neslyšel ani jediný text, pak mi vysvětlete, jak může v tomto rozhovoru tuto skupinu hodnotit a odsuzovat?! Kde to proboha žijeme? Jak už jste v článku psali, máme demokracii a svobodu slova, nebo toto tvrzení platí jen pro někoho?! Máme mezi Radotínskými občany i zde tzv. lepšolidi?? Prosím vás všechny o poslech některých kladeb ORTELU a sami posuďte, na kolik jsou jejich texty extrémistické a xenofobní!! Tomáš Ortel, již několikrát ve svých rozhovorech pro různá média uvedl, že zpívají čistě jen pravdu o běžných problémech společnosti, v které on sám žije a žijeme v ní i my všichni!! Vzpomeňme si na Karla Kryla, na Daniela Landu a dnes na Tomáše Ortela.....každý tento hudebník i když s rozdílným stylem hudby zpíval a sděloval tak bolest a problémy společnosti.....pokaždé to vadilo buď vládní garnituře a nebo určité skupině lidí a skoro vždy se to nehodilo do krámu a nenahrávalo to hladkosti vedení stáda ovcí na porážku!! Spíše mě jako Radotínského občana zaráží to, jaká hysterie se tady kolem toho vaří a vytváří!! Proč by jste měli omezovat byť menší skupinu obyvatelstva tím, že se to někomu nelíbí?! V Říčních lázních už hrálo mnoho hudebních skupin s různými žánry a nikdy se nestalo to, aby v den koncertu a nebo před konáním, některého z nich vznikala podobná hysterie!! Nebo jste snad zaznamenali, že by zde stáli davy extrémistů a bránily koncertu například takovým hudebním skupinám, jako např. SPS, ZPUTNIK, LETY MIMO atd?? Zamyslete se nad tím a nebuďte směšní!! Demokracie je pro všechny lidi, tak nechte lidi, aby se po celodenní dřině mohli trochu odreagovat......že to není váš žánr a šálek kávy, no a co?! Tak na tuto hudební skupinu zkrátka nechoďte, já to tak dělám skoro celý svůj život, když se mi něco nelíbí, tak se na to nekoukám, nekupuji si to a nebo to nedělám, věřte mi funguje to!!